Venčki za pirhe
By Matjaž on Apr 18, 2011 | In Uncategorized | Pošlji odziv »
½ kg moke
½ žličke soli
1 ½ dag kvasa
2 žlici sladkorja
limonina lupina
2 žlici ruma ali žganja
2 rumenjaka
6 dag masla/olje
toplo mleko
jajce za premaz
sezam
Kvas naj vzhaja, dodamo ga v moko. Ob strani damo sol, v sredo pa rumenjake in druge arome. Mešamo in dolivamo mleko. Gnetemo, da dobimo gladko testo. Pustimo naj vzhaja. Iz testa najprej oblikujemo cmoke in nato naredimo za drobnejši prst debele svaljke. Dva prepletem v venček, v sredini naj bo luknjica (za velikost pirha). V njo damo kartonasti krogec oblečen v alu-folijo. Izdelek damo na pekač s pekipapirjem, vzhaja naj pol ure. Nato pomažemo z jajcem (ne sme teči dol), potem lahko še potresemo s sezamom ali barvnim sladkorjem (prst pomočimo v jajce in nato v sezam, potem pa nanesemo na venček).
Pečemo pri 190-200 stopinjah Celzija, vmes obročke v alu foliji poberemo, da se še notranjost zapeče. Pečene preložimo na desko. Ohlajene damo na pladenj in zamrznemo. Sveži počakajo do velike noči.
Na krožnik damo primerno servieto ali ikrep papirja naredimo travico in na to naložimo venčke, vanje pa položimo pirhe ...
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« Pečena šunka | Gluhi štruklji » |