Pečena šunka
By Matjaž on Apr 19, 2011 | In Uncategorized | Pošlji odziv »
50 dag krušne moke (ali bele moke)
½ žličke soli
1 dag kvasa
ščep sladkorja
topla voda/mleko
1 ½ kg prekajenega svinjskega mesa (pleče, vrat, stegno)
Brez šunke ni velikonočnega žegna, lahko jo skuhamo ali spečemo. V drugem primeru, ostane bolj polnega okusa. Domače meso namočimo v hladni vodi, kupljenega splaknemo in obrišemo. Če je kos velik, ga razrežemo, da se bo hitreje speklo.
Iz sestavin naredimo testo kot običajno. Solimo le, če je šunka kupljena (pri domači nič). Pustimo vzhajati in razvaljamo. Na to položimo kose mesa, ki jih zavijemo in damo na pekač. Še malo naj vzhajajo. Damo v 180 - 190 °C vročo pečico. Najprej pečemo pol ure, da dobijo barvo, nato zmanjšamo na 170 °C in pečemo še pol ure ali več (glede na težo).
Lahko pustimo v testu, da se ohladijo in tako nesemo k žegnu, lahko pa ločimo od testa in k žegnu nesemo samo šunko.
Drug način je, da bolj tanko ovijemo meso v testo in vse skupaj ovijemo v alu folijo (da skoraj nič ne vzhaja). Pečemo na isti način in nato obvezno odvijemo in zavijemo v prozorno folijo. V tem primeru skorje ne ločimo od mesa.
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« Naravno barvanje jajc | Venčki za pirhe » |