Koruzni kruh
By Matjaž on Jan 27, 2012 | In tradic. slov. | Pošlji odziv »
30 dag koruzne moke
3 dl vode
1 žlička soli
60-70 dag pšenične moke (krušne, bele ali mešanice)
2,5 - 3 dag kvasa
topla voda (voda ali mleko)
žlica olja za zabelo
Vodo zavremo. Prilivamo čez koruzno moko, ki jo mešamo s kuhalnico. Tako je moka 'poparjena'.
Razmešamo kvas: dodamo sladkor in mleko.
Na koruzno moko vsujemo preostalo moko, naredimo jamico in vanjo damo kvas. Hitro bo vzhajalo, ker je spodaj toplo. Mešamo do dna in prilivamo tekočino, da dobimo dobro koruzno testo. Pregnetemo, lahko dodamo malo olja. Kruh lahko pokrito vzhaja v skledi do 1 uro. Na to ga še enkrat pognetemo.
Škatlasta modela, kot za potico, skrbno namažemo. Po dnu lahko damo peki papir. Testo damo v modela do polovico oz. treh četrtin. Poravnamo in naj vzhaja dobre ¾ ure.
Na vrhu naredimo rez ali dva ter damo pečt v 210 °C vročo pečico za dobrih 45 minut. Ko ga vzamemo iz pečice, ga pomastimo z oljem. Obrnemo na desko, pogrnemo s servieto ter damo v vrečico.
Ta kruh je po dnevu dva bolj suh. Okusen bo, če ga namažemo z zaseko.
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« Sarma | Žrebičkovi zrezki v omaki » |