Kako vložiti stročji fižol v slanici? Skuhati ga je treba v nežni slani vodi, nato ga gosto ga vložimo v kozarec. Posebej skuhamo dokaj slano vodo, zalijemo s toplo vodo, zapremo in damo kuhati v lonec. Voda v njem naj sega skoraj do pokrovčka. Kuha naj se 30 do 40 minut.
S. Nikolina je doma iz Lenarta v Slovenskih goricah. Po končani srednji gospodinjski šoli v Šentrupertu pri Velikovcu na Koroškem je bila dve leti kuharica v znanem koroškem turističnem kraju. Nato se je vrnila v Slovenijo in stopila v red šolskih sester. Po noviciatu je naredila še srednjo medicinsko šolo. Pozneje je prevzela gospodinjske tečaje v samostanu Repnje pri Vodicah nad Ljubljano. Od poletja 2008 je z njimi nadaljevala v skupnosti na Brezjah, kjer je opravljala svoje redovniško poslanstvo. Nato so nekaj časa potekali tudi v Repnjah, od avgusta 2016 do marca 2017 spet na Brezjah. Po petnajstih mesecih poslanstva v gospodinjstvu, je sestra Nikolina od 1. julija 2018 spet na Brezjah. Ko se bodo začeli tečaji, vas bomo obvestili.