Pisan ajdov kruh
By Matjaž on Nov 13, 2012 | In Uncategorized | Pošlji odziv »
30 dag ajdove moke
6 dl slane vrele vode
2 dag kvasa
ščep sladkorja
2 žlici toplega mleka
---
50 dag bele moke
½ žličke soli
2 dag kvasa
sladkor
2 žlici mleka
toplo mleko ali voda
3 žlice olivnega olja
Ajdovo moko poparimo s soljeno vrelo vodo. Mešamo, da dobimo ne presuho kepo testa. Pustimo, da se malo ohladi.
Pri belem kruhu: v moko damo vzhajan kvas, ob stran sol, mešamo in pognetemo. Dodamo olje in med gnetenjem po potrebi še prilivamo toplo vodo ali mleko. Boljši je dobro pregnesti to testo. Pokrijemo, da bo vzhajalo.
Vrnemo se k ajdovem testu: kvas posebej vzhajamo, dodamo malo bele moke in to vgnetemo v ajdovo moko. Damo vzhajati. Če preveč naraste, še enkrat pregnetemo.
Na prtu ali deski razvaljamo belo testo, posebej ajdovo testo in ga prenesemo na belo testo. Skupaj povaljamo in zavijemo. Konec zavijanja naj bo spodaj. Damo v pekač. Še enkrat naj vzhaja okoli 1 uro.
Zarežemo, premažemo z vodo, črno kavo, beljakom ali jajcem (lepše se speče in naredi skorjo).
Pečemo ¾ - 1 ure - odvisno od debeline. Pečeno, damo na desko na mreži. Pokrijemo, da se skorja omedi.
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« Zajec v obari | Krompirjev golaž » |