Svetovalnica, 28. september 2020
By Matjaž on Sep 30, 2020 | In Zelenjavna, odgovori, Kaše | Pošlji odziv »
Kako uporabiti sadje, ki gnije in se kvari, ali lahko pogrejemo ajdovo kašo z gobami, kako pripraviti gibanico, kako pripraviti paradižnikovo mezgo, kako speči jabolčno pito in špinačno prikuho, kako dolgo so lahko obarjene gobe v hladilniku ... to so bila vaša vprašanja za osemnajsto Svetovalnico s sestro Nikolino v letu 2020.
Posnetek celotne oddaje:
Posamezna vprašanja in odgovori: ⬇️⬇️⬇️
Uporaba sadja, ki gnije
Lahko naredimo sladico ali damo v skrinjo ali v kozarce. Sadje operemo, očistimo in narežemo ter damo dušiti brez tekočine in maščobe. Po želji potresemo s cimetom in sladkorjem . Pokrijemo, da se zmehča. Vroče naložimo v pogrete kozarce in zapremo ter shranimo v kleti. To uporabimo za pito, narastek (iz kruha ali peciva), ali za marmelado.
Paradižnikova mezga
Očiščen in opran paradižnik narežemo in damo v kozico, na dnu naj bo malo olja. Kuhamo in vmes dodamo vejice peteršilja, zelene in bazilike. Če je zelo vodena mezga, s pomočjo cedilke poberemo tekočino. Spasiramo in solimo po okusu (mora biti precej slano). Nalagamo v ogrete steklenice in kozarce ter počasi ohlajamo. Shranimo v kleti in prva dva tedna smo posebej pozorni, če se začenja kvariti.
Špinača
Da špinačna juha ali prikuha ne bo grenka, moramo paziti pri praženju česna. Ne smemo ga pustiti predolgo. Pomešamo enkrat ali dvakrat ter že nadaljujemo z naslednjo sestavino: s špinačo, z mlekom ... Najbolje je, da špinačo zamešamo na koncu, ko je vse dobro kuhano - moka naj vre vsaj 10 minut. Sledi lahko sesekljan peteršilj. Za dopolnjen in izboljšan okus dodamo žlico kisle smetane. Špinačno prikuho zgostimo z drobtinami (žičko zakuhamo). Če bo špinača predolgo vrela, bo spremenila barvo in bo postajala temnejša.
Jabolčna pita
Masleno testo lahko naredi sama ali ga kupi. Razvalja ga na velikost pekača, debelina 2 mm. Za pito lahko vzamemo surovo sadja, še boljše pa je dušeno, a ne smejo biti premokra. Plast testa naložimo na pekač, ga dobro prebodemo in potresemo z drobtinami in zmletimi orehi. Nalagamo plast sadja in pokrijemo z drugo ploščo ali s trakovi naredimo mrežo. Pomažemo za razžvrkljanim jajcem ali beljakom in pečemo pri 200 stopinjah Celzija, da dobi lepo barvo. Podobno naredimo s skutinim nadevom, le da v tem primeru spodnjo ploščo prej zapečemo.
Pogrevanje ajdove kaše z gobami
Ali lahko pogrejemo ajdovo kašo z gobami, ki je ostala od kosila, je zanimalo poslušalko. Sestra Nikolina odgovarja: Najprej moramo dobro ohladiti in dati na hladno, ne smemo pustiti na toplem. Tik pred serviranjem jo pogrejemo v mikrovalovni pečici. Pogrejemo jo lahko zvečer ali pa tudi še naslednji dan.
Gibanica
K orehovemu nadevu damo malo skute in s tem ga izboljšamo.
1 l moke (30-40 dag, vseeno ali je ostra ali mehka), zdrobimo 2 dag kvasa, zvrhano žličko soli, 1 jajce, olje, s toplo vodo zamesimo testo. Počiva naj na pomokani deski, pokrito. Na pomokanem prtu razvaljamo na velikost pekača. Namažemo ga s trdo maščobo, tudi robove. Testo namažemo z oljem in razvlečemo. Pod testo damo pekač in razvlečemo za dvojno dolžino, da bomo lahko prekrivali. Na robovi zarežemo s koleščkom. Naložimo en nadev in pokrijemo z izrezanimi deli testa. Na koncu pokrivamo z zapognjenimi deli, na vrhu naj bo testo. Pomažemo s smetano in damo v pečico za eno uro.
Gobe v hladilniku
Koliko časa so lahko obarjene gobe v hladilniku, sprašuje poslušalka. Sestra Nikolina odgovarja: Ena ali dva dneva, a le če so hitro ohlajene.
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« Svetovalnica, 12. oktober 2020 | Svetovalnica, 14. september 2020 » |