Jedi iz kaše

Kašnate jedi (prosena, ajdova, ječmenova, pirina ... kaša) so preproste jedi, vključene v tradicionalno kuhinjo. Lahko jih pripravimo kot priloge ali samostojne jedi z raznimi dodatki. So tipične oglikohidratne jedi, ki predstavljajo zelo lahko hrano, še posebej, če jim dodamo zelo malo maščob. Jedi iz kaše bi lahko imele posebno mesto v zdravi prehrani, ker je prebava in absorbcija ogljikovih hidratov iz teh jedi zelo počasna (nizek glukozni indeks). Kaša kuhana na mleku je energijsko gosta hrana z visokovrednimi beljakovinami, ki lahko nadomestijo tudi meso.

 

Kategorija: Kaše

Svetovalnica, 9. november 2020

Pomen zajtrka, še posebej tradicionalnega slovenskega zajtrka, ajdovi žganci, turški med, ajdov kruh, omleti s špinačo, višnjev liker, marmelada iz mandarin - to so bila vaša vprašanja za sestro Nikolino, šolsko sestro svetega Frančiška Kristusa kralja za enaindvajseto sodelovanje v oddaji Svetovalnica v letu 2020.

Posnetek celotne oddaje:

Posamezna vprašanja in odgovori: ⬇️⬇️⬇️

Preberi več

Svetovalnica, 26. oktober 2020

Uporaba zelenih paradižnikov, shranjevanje kostanja, uporaba sveže rdeče pese, shranjevanje čebule, kako se ohranita kivi in kaki v skrinji, zakaj kisla repa postane rumena, kako pripraviti krvavice, kako speči purana, zakaj kruh upade, zakaj kis izgubi kislost ... so bila vaša vprašanja za dvajseto Svetovalnico s sestro Nikolino v letu 2020.

Posnetek celotne oddaje:

Posamezna vprašanja in odgovori: ⬇️⬇️⬇️

Preberi več

Svetovalnica, 12. oktober 2020

Kuhanje goveje juhe, kako skuhati zajčjo obaro, kdaj je pravi čas za ribanje zelja, pripravo kostanjevega nadeva, nadevane brezmesne paprike, olje oz. voda pri pripravi kruha ... to so bila vaša vprašanja za devetnajsto Svetovalnico s sestro Nikolino v letu 2020. Skupaj smo iskali rešitev za kis, ki je zvodenel in prisluhnili receptu poslušalk za džuveč riž.

Posnetek celotne oddaje:

Posamezna vprašanja in odgovori: ⬇️⬇️⬇️

Preberi več

Svetovalnica, 28. september 2020

Kako uporabiti sadje, ki gnije in se kvari, ali lahko pogrejemo ajdovo kašo z gobami, kako pripraviti gibanico, kako pripraviti paradižnikovo mezgo, kako speči jabolčno pito in špinačno prikuho, kako dolgo so lahko obarjene gobe v hladilniku ... to so bila vaša vprašanja za osemnajsto Svetovalnico s sestro Nikolino v letu 2020.

Posnetek celotne oddaje:

Posamezna vprašanja in odgovori: ⬇️⬇️⬇️

Preberi več

Svetovalnica, 7. oktober 2019

Sestra Nikolina je devetnajstič v živo sodelovala v Svetovalnici v letu 2019. Spraševali ste jo: kako narediti žemlje in zavitek iz listnatega testa s porom in klobaso, kaj se naredi iz piščančjih želodčkov, koliko časa so uporabne zamrznjene gobe, zakaj so v krofih luknje, zakaj se kruh dan po peki precej drobi, zakaj kruh ob strani poči, kakšna so razmerja mok pri mešanih kruhih?

Posnetek celotne oddaje:

Posamezna vprašanja in odgovori: ⬇️⬇️⬇️

Preberi več

Svetovalnica, 22. oktober 2018

Sestra Nikolina je devetnajstič v živo sodelovala v Svetovalnici v letu 2018. Spraševali ste jo, kako pripraviti čokoladne lunce, škampovo juho, jedi iz ajdove kaše, tudi kako kandirati ingver in pripraviti pijačo iz ingverja, zakaj je testo iz pirine moke lepljivo, kako shraniti orehe in kako uporabiti zamrznjen kostanj, tudi o sadnem kruhu, vloženi solati in prisiljenem zelju smo govorili.

Posnetek celotne oddaje:

Posamezna vprašanja in odgovori:

Preberi več

Svetovalnica, 24. september 2018

Sestra Nikolina je sedemnajstič v živo sodelovala v Svetovalnici v letu 2018. Spraševali ste jo, zakaj sta potica in kruh gosta, kako pripraviti gobovo juho s krompirjem, krompirjevo musako, medenjake, narastek iz prosene kaše, rahle mafine in čokoladne lunce. Tudi o pripravi marmelade iz zamrznjenih marelic in uporabi lisičk in dežnikaric (gob) smo govorili.

Posnetek celotne oddaje:

Posamezna vprašanja in odgovori:

Preberi več

Svetovalnica, 10. september 2018

Sestra Nikolina je šestnajstič v živo sodelovala v Svetovalnici v letu 2018. Spraševali ste jo, kako narediti mehke piškote, kako narediti kremno juho iz hokaido buče, kako vlagati jurčke in kako narediti polnjene paprike brez mesa, kako narediti jabolčni kis in kako shraniti korenček, kako pripraviti sirup iz malin in ribeza, zakaj je vložen stročji fižol zavrel in kako narediti domačo vegeto iz suhih sestavin.

Posnetek celotne oddaje:

Posamezna vprašanja in odgovori:

Preberi več