Jedi iz kaše

Kašnate jedi (prosena, ajdova, ječmenova, pirina ... kaša) so preproste jedi, vključene v tradicionalno kuhinjo. Lahko jih pripravimo kot priloge ali samostojne jedi z raznimi dodatki. So tipične oglikohidratne jedi, ki predstavljajo zelo lahko hrano, še posebej, če jim dodamo zelo malo maščob. Jedi iz kaše bi lahko imele posebno mesto v zdravi prehrani, ker je prebava in absorbcija ogljikovih hidratov iz teh jedi zelo počasna (nizek glukozni indeks). Kaša kuhana na mleku je energijsko gosta hrana z visokovrednimi beljakovinami, ki lahko nadomestijo tudi meso.

 

Kategorija: Kaše

Svetovalnica, 28. maj 2018

Sestra Nikolina je desetič sodelovala v Svetovalnici v letu 2018. Spraševali ste o pripravi bezgovega sirupa in šabese, sirotke, zakaj odtaljenemu kruhu odpada skorja, kuhanju krompirja (v hladno ali toplo vodo), kako dobiti hrustljavo skorjico pri kruhu, o ajdovih krapih s skutinim nadevom, korenčkovi potici z meliso, jagodni marmeladi ...

Posnetek celotne oddaje:

Posamezna vprašanja in odgovori:

Preberi več

Svetovalnica, 14. maj 2018

Sestra Nikolina je devetič sodelovala v Svetovalnici v letu 2018. Spraševali ste o pripravi jedi iz belušev, uporabi kuskusa, čokoladnem prelivu, testu za rezance, rabarbari, breskvah (slaščici), zelenjavi z gorgonzolo in uporabi pire krompirja.

Posnetek celotne oddaje:

Posamezna vprašanja in odgovori:

Preberi več

Svetovalnica, 9. april 2018

Sestra Nikolina je sedmič sodelovala v Svetovalnici v letu 2018. Govoril smo o pripravi zelenjave: omake iz regrata, grahove juhe, ješprenja z zelenjavo, juhe iz regrata, mladih kopriv in čemaža, omake iz jajčevcev, brokolijev narastek ...

Posnetek celotne oddaje:

Posamezna vprašanja in odgovori:

Preberi več

Svetovalnica, 11. december 2017

Sestra Nikolina je triindvajsetič sodelovala v Svetovalnici. Spraševali ste o peki poprtnika, jedih iz ajdove kaše, pripravi krhkega testa za kremne rezine, zakaj se široki rezanci iz riževe moke drobijo, pripravi ričeta, tudi z ajdovo kašo, zakaj medenjaki pokajo, zakaj je božični kruh 'nabit',  zakaj špinača pogreni,  zakaj se čokoladna krema ne strdi? Hvala tudi za vaše dobre izkušnje in pohvale!

Posnetek celotne oddaje:

Posamezna vprašanja in odgovori:

Preberi več

Svetovalnica, 27. november 2017

Sestra Nikolina je dvaindvajsetič sodelovala v Svetovalnici. Spraševali ste o  pripravi štrukljev, piškotov za Miklavža, uporabi govejih pljučk, kako shraniti kostanj, kako speči ribe, da ne bo škropilo iz posode, o sestavinah za prekmursko pogačo, o peki rolade, o klocenbrotu (božičnem kruhu) ...

Posnetek celotne oddaje:

Posamezna vprašanja in odgovori:

Preberi več

Svetovalnica, 28. avgust 2017

Sestra Nikolina je šestnajstič sodelovala v Svetovalnici. Spraševali ste jo o peki svinjske ribice, pripravi soka iz jabolk in korenčka, pečene paprike, marmelade iz breskev in sliv, o jedeh iz ajdove kaše, soku in marmeladi iz črnega bezga ter o konzerviranju paradižnika.

Posnetek celotne oddaje:

Posamezna vprašanja in odgovori:

Preberi več