Jedi iz kaše

Kašnate jedi (prosena, ajdova, ječmenova, pirina ... kaša) so preproste jedi, vključene v tradicionalno kuhinjo. Lahko jih pripravimo kot priloge ali samostojne jedi z raznimi dodatki. So tipične oglikohidratne jedi, ki predstavljajo zelo lahko hrano, še posebej, če jim dodamo zelo malo maščob. Jedi iz kaše bi lahko imele posebno mesto v zdravi prehrani, ker je prebava in absorbcija ogljikovih hidratov iz teh jedi zelo počasna (nizek glukozni indeks). Kaša kuhana na mleku je energijsko gosta hrana z visokovrednimi beljakovinami, ki lahko nadomestijo tudi meso.

 

Kategorija: Kaše

Svetovalnica, 22. oktober 2018

Sestra Nikolina je devetnajstič v živo sodelovala v Svetovalnici v letu 2018. Spraševali ste jo, kako pripraviti čokoladne lunce, škampovo juho, jedi iz ajdove kaše, tudi kako kandirati ingver in pripraviti pijačo iz ingverja, zakaj je testo iz pirine moke lepljivo, kako shraniti orehe in kako uporabiti zamrznjen kostanj, tudi o sadnem kruhu, vloženi solati in prisiljenem zelju smo govorili.

Posnetek celotne oddaje:

Posamezna vprašanja in odgovori:

Preberi več

Svetovalnica, 24. september 2018

Sestra Nikolina je sedemnajstič v živo sodelovala v Svetovalnici v letu 2018. Spraševali ste jo, zakaj sta potica in kruh gosta, kako pripraviti gobovo juho s krompirjem, krompirjevo musako, medenjake, narastek iz prosene kaše, rahle mafine in čokoladne lunce. Tudi o pripravi marmelade iz zamrznjenih marelic in uporabi lisičk in dežnikaric (gob) smo govorili.

Posnetek celotne oddaje:

Posamezna vprašanja in odgovori:

Preberi več

Svetovalnica, 10. september 2018

Sestra Nikolina je šestnajstič v živo sodelovala v Svetovalnici v letu 2018. Spraševali ste jo, kako narediti mehke piškote, kako narediti kremno juho iz hokaido buče, kako vlagati jurčke in kako narediti polnjene paprike brez mesa, kako narediti jabolčni kis in kako shraniti korenček, kako pripraviti sirup iz malin in ribeza, zakaj je vložen stročji fižol zavrel in kako narediti domačo vegeto iz suhih sestavin.

Posnetek celotne oddaje:

Posamezna vprašanja in odgovori:

Preberi več

Svetovalnica, 28. maj 2018

Sestra Nikolina je desetič sodelovala v Svetovalnici v letu 2018. Spraševali ste o pripravi bezgovega sirupa in šabese, sirotke, zakaj odtaljenemu kruhu odpada skorja, kuhanju krompirja (v hladno ali toplo vodo), kako dobiti hrustljavo skorjico pri kruhu, o ajdovih krapih s skutinim nadevom, korenčkovi potici z meliso, jagodni marmeladi ...

Posnetek celotne oddaje:

Posamezna vprašanja in odgovori:

Preberi več

Svetovalnica, 14. maj 2018

Sestra Nikolina je devetič sodelovala v Svetovalnici v letu 2018. Spraševali ste o pripravi jedi iz belušev, uporabi kuskusa, čokoladnem prelivu, testu za rezance, rabarbari, breskvah (slaščici), zelenjavi z gorgonzolo in uporabi pire krompirja.

Posnetek celotne oddaje:

Posamezna vprašanja in odgovori:

Preberi več

Svetovalnica, 9. april 2018

Sestra Nikolina je sedmič sodelovala v Svetovalnici v letu 2018. Govoril smo o pripravi zelenjave: omake iz regrata, grahove juhe, ješprenja z zelenjavo, juhe iz regrata, mladih kopriv in čemaža, omake iz jajčevcev, brokolijev narastek ...

Posnetek celotne oddaje:

Posamezna vprašanja in odgovori:

Preberi več