Jedi iz kaše

Kašnate jedi (prosena, ajdova, ječmenova, pirina ... kaša) so preproste jedi, vključene v tradicionalno kuhinjo. Lahko jih pripravimo kot priloge ali samostojne jedi z raznimi dodatki. So tipične oglikohidratne jedi, ki predstavljajo zelo lahko hrano, še posebej, če jim dodamo zelo malo maščob. Jedi iz kaše bi lahko imele posebno mesto v zdravi prehrani, ker je prebava in absorbcija ogljikovih hidratov iz teh jedi zelo počasna (nizek glukozni indeks). Kaša kuhana na mleku je energijsko gosta hrana z visokovrednimi beljakovinami, ki lahko nadomestijo tudi meso.

 

Kategorija: Kaše

Svetovalnica, 28. avgust 2017

Sestra Nikolina je šestnajstič sodelovala v Svetovalnici. Spraševali ste jo o peki svinjske ribice, pripravi soka iz jabolk in korenčka, pečene paprike, marmelade iz breskev in sliv, o jedeh iz ajdove kaše, soku in marmeladi iz črnega bezga ter o konzerviranju paradižnika.

Posnetek celotne oddaje:

Posamezna vprašanja in odgovori:

Preberi več

Svetovalnica, 12. junij 2017

Tokrat je sestra Nikolina enajstič sodelovala v Svetovalnici. Spraševali ste jo o pripravi ajdove kaše s šampinjoni ali zelenjavo, kako skuhati bistro juho in narediti buhteljne, s čim nadomestimo pecilni prašek ter ali je pogreta hrana res strupena strupena. Hvala tudi vsem, ki ste se oglasili s svojimi izkušnjami.

Posnetek celotne oddaje:

Posamezna vprašanja in odgovori:

Preberi več

Ajdova kaša z gobami

Zelenjavni ješpenj

Ajdova kaša z mesom

Slivova kaša