Svetovalnica, 12. oktober 2020
By Matjaž on Okt 16, 2020 | In Juha, Sladica, odgovori, Brez mesa, Zelje, Kaše, Enolončnica | Pošlji odziv »
Kuhanje goveje juhe, kako skuhati zajčjo obaro, kdaj je pravi čas za ribanje zelja, pripravo kostanjevega nadeva, nadevane brezmesne paprike, olje oz. voda pri pripravi kruha ... to so bila vaša vprašanja za devetnajsto Svetovalnico s sestro Nikolino v letu 2020. Skupaj smo iskali rešitev za kis, ki je zvodenel in prisluhnili receptu poslušalk za džuveč riž.
Posnetek celotne oddaje:
Posamezna vprašanja in odgovori: ⬇️⬇️⬇️
Kuhanje goveje juhe
Najboljši je kos križnika, rep, prsni del, bočnik, najmanj pa stegno ali kare. Dobra so tudi rebra, kos vratnega dela in bočnika. Če hočem meso servirati, je dobro dati kuhati v vrelo vodo, da meso ostane čim bolj sončno. Če damo kuhati v hladno vodo, se bo več iz mesa izlužilo in bo juha boljšega okusa. Če imamo manjši kos mesa, najprej damo kuhati kosti. Ko to zavre, dodamo še kos mesa (ki ga bomo kasneje imeli za obrok). Počakamo, da pride do vrenja. Začele se bodo nabirati pene. Takrat vstavimo zelenjavo (korenje, peteršiljevo korenino, steblo zelene, rezine popečene čebule ali del pora, košček paprike ali očiščeno peščišče, lovorjev list, zrna popra in sol. Vre naj uro in pol do dve uri.
Zajčja obara
Meso narežemo na večje kose, kot za golaž. Pri stegnih meso odstranimo od kosti, pri rebrih pa dajemo cela ... Popražimo čebulo in nanjo damo meso. Pražimo, da meso zakrkne in zadiši ter se maščoba spet zbistri. Solimo, dodamo lovorjev list, žbice rožmarina in malo zalijemo ter pokrito dušimo. Nato lahko naredimo mali podmet s pirino moko, da se rahlo zgosti, kot pri golažu. Lahko dodamo vejico peteršilja in zelene. Proti koncu dodamo žlico ali dve vina ali domačega kisa. Zraven sodi krompir, svaljki, kruhova klobasa, cmoki ...
Luna in ribanje zelja
Kdaj je najbolj primeren čas za ribanje zelja - ob prvem ali zadnjem krajcu, je zanimalo poslušalko in sestra je odgovrila, da izkušnje kažejo, da ob mlaju ni primeren čas. To velja tudi za konzerviranje, koline
Kostanjev nadev
Najbolj je, če svež kostanj olupimo s kratkim, močnejšim nožem. Nato ga skuhamo in spasiramo ali zmeljemo na mesoreznico. To uporabimo za kreme, nadeve, mešanice ...
Nadevane brezmesne paprike
Nadevamo jih lahko z rižem, ajdovo ali proseno kašo, sojo. Najprej prepražimo čebulo, nato dodamo eno od zrn in kratko pražimo ter zalijemo z vročo ali vrelo juho ali vodo (razmerje kaša:vodo je 1:2). Dosolimo in ko je ohlajeno, dodamo jajce (ali dva rumenjaka), začinimo in nadevamo, a ne čisto do vrha. Za omako popražimo žlico sladkorja. Ko nastane karamel, zalijemo z vodo in v to naložimo paprike. Dolijemo z vodo ali juho. Vre naj 10 minut. Posebej pripravimo paradižnikovo omako.
Zakaj se kruh drobtini?
Drobtini oz. drobi se, če je preveč olja v testu. Če je testo preveč gosto, pa lahko dodamo malo tekočine.
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« Svetovalnica, 26. oktober 2020 | Svetovalnica, 28. september 2020 » |