Svetovalnica, 26. oktober 2020
By Matjaž on Okt 26, 2020 | In odgovori, Kaše | Pošlji odziv »
Uporaba zelenih paradižnikov, shranjevanje kostanja, uporaba sveže rdeče pese, shranjevanje čebule, kako se ohranita kivi in kaki v skrinji, zakaj kisla repa postane rumena, kako pripraviti krvavice, kako speči purana, zakaj kruh upade, zakaj kis izgubi kislost ... so bila vaša vprašanja za dvajseto Svetovalnico s sestro Nikolino v letu 2020.
Posnetek celotne oddaje:
Posamezna vprašanja in odgovori: ⬇️⬇️⬇️
Uporaba nezrelih paradižnikov
Če so v topli gredi, jih lahko še pustimo. Sicer pa poberemo v plato, pokrijemo s krpo in damo v klet. Tam dobivajo barvo. Lahko pa iz še ne povsem zrelih paradižnikov naredimo ajvar. Zmeljemo jih, dodamo narezano rdečo papriko in čebulo. To skuhamo, na koncu dosolimo, dodamo sladkor in olje ter gorčico.
Shranjevanje kostanja
Če ga želimo pozimi speči, ga lahko damo v skrinjo; če pa želimo uporabiti kuhanega, ga zdaj posušimo, potem pa ga bomo pred kuhajem treba namočiti. Lahko ga tudi na pol skuhamo, olupimo in zmeljemo ter naložimo v kozarce za nadev.
Uporaba sveže rdeče pese
Lahko jo naribamo, kot korenček in jo dodamo k solatam. Sladkamo po okusu.
Shranjevanje čebule
Narežemo jo in na domači masti pražimo. Solimo in mešamo, da postaja zlatorumena. To naložimo v kozarce. Sicer pa jo hranimo v hladnem, suhem prostoru. Če slučajno zmrzne, jo odtalimo in potem uporabimo.
Kako se ohranita kivi in kaki v skrinji?
Naložimo ga v plasteh na desko in zmrznemo. Takega nato naložimo v vrečko in zamrznemo v skrinjo. Za uporabo ga nato odtalimo na kuhinjski temperaturi. Če nas pa je sadje preveč zrelo, ga očistimo in naložimo v manjše posode ter damo v skrinjo. To lahko uporabimo za podlago pri sladicah.
Zakaj kisla repa rumeni?
Pri kisanju jo je treba dovolj soliti. Ko kasneje repo operemo , je pomembno, da je med pobiranjem vode obtežena, da ne umaknemo kamna prehitro. Torej: poberemo vodo, obrišemo s krpo in nato umaknemo kamen ter začnemo umivati.
Krvavice
Riž, ješprenj, ajdovo kašo skuhamo al-dente. Prvi naj bo na vrsti riž, vre naj 12-15 minut in nato ga takoj odcedimo. Ješprenj že prej namočimo in skuhamo al-dente. Ajdovo kašo pa samo operemo in prelijemo z vrelo vodo. Dodamo praženo čebulo in majaron, poper, sol ter mesnine in na koncu še juho, v kateri se kuhala mesnina (npr. glava). Kri vlijemo v pekač in v pečici zapečemo, da zakrkne. Nato pa jo drobno spasiramo. Tiste krvavice, ki jih bomo dali v skrinjo, pripravimo brez krvi. Teh tudi ni treba kuhati. Splaknemo jih pod vodo, odlagamo na pekač, pokrit s krpo, da se ohladijo, potem pa damo v skrinjo.
Kako speči purana
Kateri deli so najbolj primerni za pečenko, sprašuje poslušalka. Sestra odgovarja, da je dobro vse meso, ob kosteh je še najboljše. Najlepša bo iz prsnega dela, a bo bolj suha. Zato ga je treba peči pokrito in pogosto obračati in polivati.
Zakaj kruh upade?
Najprej je pomembna gostota testa, potem pa vzhajanje. Če je močno vzhajan, rad upade. Premalo vzhajan ne bo upadel. Če je testo mehko, ga prerežemo največ enkrat. Krepko testo, pa zarežemo do trikrat. Tak ne bo ne upadel, ne razpokal. Vprašanje je tudi temperatura pečice ...
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« Svetovalnica, 9. november 2020 | Svetovalnica, 12. oktober 2020 » |