Svetovalnica, 28. junij 2021
By Matjaž on Jul 5, 2021 | In Juha, odgovori, Krompir, Beluši, Bučke | Pošlji odziv »
Jedi iz bučk in špargljev, uporaba govejega mesa iz juhe in izdelava “rostija”, sladice iz jagod in borovnic - to so bila vaša vprašanja za sestro Nikolino.
Posnetek celotne oddaje:
Posamezna vprašanja in odgovori: ⬇️⬇️⬇️
Jedi iz bučk
Zelo so uporabne, za več vrst jedi, mlade za priloge - malo pečene ali dušene kot priloga testeninam in krompirju, panirane v pivovem testu. Če so večje, jih očistimo in naredimo polpete (jajca, drobtine, peteršilj, česen). Z žlico zajemamo in damo na pogreto olje ter zapečemo z obeh strani. Za juho jih naribamo ali nalistamo, malo posolimo, da spustijo vodo. Ožamemo jih in damo na praženo čebulo, potresemo s kumino in strtim česnom. Posebej skuhamo krompir in česen. Odlijemo vodo in stlačimo ter dodamo pražene bučke.
Beluši
Treba jih očistiti le od polovice navzdol - kar z lupilcem za krompir. Kar je olesenelega, odrežemo. Beluše nato skuhamo in postrežemo kot prilogo. Lahko jih naredimo v rižoti, kot narastek ... Posebej skrbno ravnamo z vršički. Pazimo, da jih ne pozabimo. Če tudi bomo beluše miksali za npr. juho, na vrhu položimo vršičke.
Meso iz goveje juhe
Lahko naredimo mesno solato. Hladno meso narežemo na lističe, pokapljamo z oljem in damo v marinado (sol, kis, poper) ter dodamo narezano čebulo. Lahko tudi meso narežemo in damo na prepraženo čebulo. Tako nastane priloga k testeninam. Če zmeljemo, lahko naredimo polpete v omaki, z dodatkom drugega mletega mesa pa lahko nastanejo domači čevapčiči.
Kolerabice
Lahko naredimo dušene - narežemo in damo na pogreto olje, obrnemo in dodamo malo tekočine ali juhe. Okus izboljšamo s peteršiljem.
Sladice iz jagod
Za domači jagodni sladoled potrebujemo: sadje, sladko smetano in sadni jogurt, limonin sok in sladkor. Smetano zmiksamo, dodamo jogurt in zmiskano. Naložimo v širšo posodo in damo v zamrzovalnik. Strdi se v dobrih dveh urah. Iz jagod lahko naredimo tudi kremo. Osnova je jajčna krema (1 jajce, 1 žlica sladkorja in 1 dl mleka), ki jo naredimo v posodi nad soparo. Naj ne vre predolgo. Dodamo aromo in ko je ohlajena, dodamo stepeno sladko smetano ter jagode.
Sirup iz melise
5 l vode prevremo in ohladimo ter vložimo liste melise. Pustimo vsaj 24 ur, precedimo in zamešamo 3 kg sladkorja in 3 škatlice citronske kisline. Pristavimo, da pride do vrenja in prelijemo v steklenice.
Roesti
Krompir v olupku skuhamo, ga olupimo in ohladimo. Tanko ga narežemo. Najprej prepražimo čebulo, dodamo krompir in ga potlačimo ter pokrijemo (na ne preveč visoki temperaturi). Ko je zapečen, ga obrnemo na pokrovko in nato opečemo še z druge strani. Zraven sodi kakšna omaka iz gob ali samo solata.
Sladice iz borovnic
S svežim sadjem se lahko naredi sadna pogača. Naredi se podobno kot marmorni kolač. Pripravimo testo in ga zlijemo na pekač in po njem posujemo sveže sadje. Naredimo lahko okusen zavitek. Po testu tanko potresemo skutin namaz, po katerem potresemo borovnice.
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« Svetovalnica, 12. julij 2021 | Svetovalnica, 14. junij 2021 » |