Svetovalnica, 10. januar 2022
By Matjaž on Jan 14, 2022 | In odgovori | Pošlji odziv »
Orehovi rogljički, štruklji se primejo krpe, kruh se prime pekača, mrežna pečenka, buhtlji, kodrolistni ohrovt, slani piškoti, zdrobovi cmoki, uporaba stevije ... so bile teme v tokratni kontaktni oddaji s sestro Nikolino.
Posnetek celotne oddaje:
Posamezna vprašanja in odgovori: ⬇️⬇️⬇️
Buhtlji
Iz testa naredi pravokotnike. Na sredino pravokotnika naložimo marmelado, prekrijemo s spodnjo polovico pravokotnika, okrog pritisnemo s prsti ter prekrijemo z zgornjo polovico. Butelj primemo in ga obrnemo v roki. Tri proste stranice namočimo v maščobo ter nalagamo na namaščen pekač. Med buhtlji pustimo malo razmaka in damo vzhajati. Pomažemo z jajcem ter damo v 190 stopinj vročo pečico ter pečemo dobrih 45 minut.
Kodrolistni ohrovt
Lahko ga uporabi v juhi (s krompirjem in korenjem) ali kot prilogo (ga popari in popraži na čebuli, lahko dodamo rezine kislega jabolka). Marjeta iz Novega mesta je povedala, da ga naredijo kot čips. List (trši del odstranijo) narežejo, operejo in osušijo, posujejo s fino soljo z dodatkom olivnega olja ter dajo na peki papir. To postavijo v pečico, ki ima 120 stopinj. Ostati mora zelen, če porjavi, bo grenil.
Zakaj se kruh prime v pekač?
Poslušalec keramični pekač namasti in peče pri 200 stopinjah. Sestra mu je svetovala, naj na pekač položi peki papir. Ena od poslušalk je predlagala, da potrese z moko.
Mrežna pečenka
Mrežico naj kupi pri mesarju, meso pa naj bo kot za pečenko, dobro naj ga začini: sol, mleti poper, lovorjev list, rožmarin, česen, kolobarji čebule ... Dobro je, če pečenko položi na kosti in spodlije vodo. Lahko pa jo polije z vročim oljem, da zakrkne in nato da v pečico. Za omako lahko v pečenkin sok položi par rezin debelejše skorje kruha, da se razmočijo in ta sok precedi ali pa na robu pekača zmiksa s paličnim mešalnikom. Lahko se v soku kuha tudi malo korenja.
Orehovi rogljički
Naredimo krhko testo, z roko zdrobimo 25 dag moke, dober nožev vrh pecilnega praška in 14 dag masla. Ko dobimo fino strukturo, dodamo 6 dag sladkorja, 6 dag orehov, limonino lupino in malo cimeta ter eno jajce. Če je pretrdo, dodamo žličko smetane. Naredimo testo, vsaj eno uro naj počiva ... Hladne povaljamo v sladkorju.
Slani piškoti (palčke)
Lahko so iz kvašenega ali iz listnatega testa. Slednje je zelo enostavno: testo razgrnemo, razvaljamo in razrežemo s koleščkom. Namažemo z jajcem (pazimo, da ne gre čez rob) in naložimo orehe, koščke sira, sezam, mak ...
Štruklji
Zakaj se štruklji iz vlečenega testa primejo na krpo, je spraševala poslušalka. Sestra je svetovala, da mora biti v testu dovolj jajc - boljše kot eno normalno sta dve drobni jajci. Krpo dobro navlažimo, potresemo z drobtinami in štruklje ohlapno zavijemo ter dobro zavežemo. Iz vrele vode jih dvignemo na pokrovko ali pladenj, odvežemo in počasi odvijamo.
Uporaba stevie
Sestra Nikolina je poslušalki svetovala, naj upošteva navodila, ki so priložena stevii, sicer pa z njo v receptih lahko brez skrbi nadomesti sladkor.
Zdrobovi cmoki
Zakaj so cmoki enkrat trdi, drugič pa mehki. Jajce in zdrob igrata vlogo pri trdoti cmokov. Jajce naj bo debelo, zdroba pa 6 dag. Če je testo pretrdo, naj ga pretlači v vrelo juho. Tretja možnost pa je, da doda malenkost pecilnega praška.
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« Svetovalnica, 24. januar 2022 | V letu 2022 » |