Svetovalnica, 24. januar 2022
By Matjaž on Jan 28, 2022 | In Juha, odgovori, Enolončnica, Potica | Pošlji odziv »
Umešana jajca, kruhove rezine (pohane šnite), kruhovi cmoki se razkuhajo, farške tropine, kvašeni flancati, zgostitev namaza za potico, zakaj se olje peni, ohlajanje potice, potica v glinenem pekaču ima luknjo, piškoti iz margarine niso uspeli, priprava žemljic, pečenje krofov ... so bile teme v tokratni kontaktni oddaji s sestro Nikolino.
Posnetek celotne oddaje:
Posamezna vprašanja in odgovori: ⬇️⬇️⬇️
Farške tropine
To je rumeni namaz. Maslo raztopimo in dodamo jajce, pustimo, da zakrkne in dobimo namaz. Druga poslušalka je povedala, da topljeno smetano spečeš in dobiš kuhano maslo, na tem popečeš drobtine in dodaš jajce.
Kruhovi cmoki se razkuhajo
Kruh narežemo, dodamo začimbe in dišave, potresemo z žlico in pol moke, jajčno mleko. Naj bo prijetno vlažno, dobro premešamo in pokrijemo ter pustimo, da se dobro navlaži. Testo oblikujemo v cmoke. Najprej damo v vrelo vodo enega, da vidimo ali se razkuha ali ne. Če kaže na razkuhanje, maso raje dajmo na serviet, dobro zavijmo in skuhajmo. Lahko pa v vrelo vodo damo žlico moke (kot da bi delali podmet) in vanjo vlagajmo cmoke.
Kvašeni flancati
Zakaj po cvrtju na sredini ostane bel kvadrat, je zanimalo našo poslušalko. To se rado zgodi pri rokovanju – pri prenašanju z roko v maščobo. Zato je bolje to narediti s pomočjo lopatke ali da prijemamo bolj od strani.
Ocvrte kruhove rezine
To priljubljeno jed poznamo pod imenom 'pohane šnite'. Dobro je, da kruh poškropimo z belim vinom. Jajca razžvrkljamo (lahko dodamo malo mleka). Rezine mleka 'potegnemo skozi' in damo na vročo maščobo, da plavajo. Ocvremo z obeh strani in odlagamo na papirnato brisačko in jih ne pokrivamo.
Ohlajanje potice
Potico zavijemo v serviet in položimo v pvc vrečko, malo pustimo odprto, nato pa dobro zapremo in pustimo, da se ohlaja. Tako se potica ne bo izsušila.
Krofi brez cvrtja
Lahko jih spečemo v pečici, naložimo jih na peki papir, da vzhajajo, namažemo površino, da nič ne steče ob strani. Damo v 190 stopinj vročo pečico in pečemo, da imajo lepo barvo. Odvisno od debeline in velikosti se pečejo od 15 do 20 minut.
Navadni piškoti z margarino
Piškoti z margarino niso uspeli, z maslom pa, je potožila poslušalka. Sestra je odgovorila, da je vse odvisno od kakovosti margarine. Boljše je uporabiti kombinacijo 1/3 margarine in 2/3 masla.
Potica v glinenem pekaču
Zakaj v polovici primerov v potici nastane luknja, je zanimalo poslušalca Miha. Pomembno je, kako zavijemo. Najprej tesno s prsti, od polovice naprej pa samo dobro ovijemo z roko. Nabodemo z dolgo dvorogelno vilico ali pletilko, v modelu poravnamo, da iztisnemo morebitni zrak. Nabodimo še od strani. Začnemo pri 165-170 stopinjah Celzija.
Umešana jajca
Jajca naj bodo sveža, v lončku jih nežno razžvrkljamo. V ponev damo maščobo in jo ravno prav (ne preveč) ogrejemo – maščoba se ne sme kaditi. Uporabimo lahko olje ali domačo mast, manj primerno je maslo (ker se mlečna beljakovina na previsoki temperaturi žge). Okus lahko dopolnimo oz. izboljšamo s prepraženo čebulo, ocvirki, drobnjakom, sirom … Serviramo na topel krožnik in takoj postrežemo.
Zakaj se olje peni
To se običajno zgodi, ko je olje premalo kvalitetno. Dobro je v testo dati nekaj alkohola – rum ali žganje. Pomagal lahko tudi, da se v maščobo da povezane zobotrebce. Koristno je tudi, da kombiniramo maščobo – npr. da dodamo malo masti.
Žemljice z mehko skorjo
Sestra Nikolina je poslušalki svetovala, naj zamesi testo z mlekom, vzhajane pa namaže z oljem ali jajcem (ne z vodo). Pečene naj preloži v posodo in pokrije, da se omedijo.
Zgostitev namaza za potico
Preredek namaz lahko zgostimo tako, da puding umešamo v puding. Uporabimo lahko tudi piškotne drobtine, ne pa krušnih, ki bodo preveč posušile namaz.
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« Svetovalnica, 7. februar 2022 | Svetovalnica, 10. januar 2022 » |