Svetovalnica, 25. april 2022
By Matjaž on Apr 26, 2022 | In odgovori | Pošlji odziv »
Ostanki velikonočnega žegna, čemaž, omaka bešamel, zelenjavna rolada, gratiniranje brez mleka in jajc, ocvrti zrezki. To so bile teme tokratne oddaje s sestro Nikolino.
Posnetek celotne oddaje:
Posamezna vprašanja in odgovori: ⬇️⬇️⬇️
Ostanki velikonočnega žegna
Velikonočno šunko ali mesnino lahko narežemo na koščke, dodamo jajce, smetano pomešamo. Na dno pekača naložimo palačinke, nato damo plast zmesi (lahko ji dodamo drobnjak) ter prekrijemo z novo plastjo palačink. To lahko ponavljamo, dokler imamo sestavine. Na vrhu lahko naribamo malo sira. Pokrijemo z alu-folijo ali pekačem ter pokrito damo v pečico za cca. 25 minut. Zraven se poda sveža solata ali krompirjem hren: pire naredimo s krompirjevko, ne z mlekom ter dodamo nariban hren.
Iz šunke lahko naredimo tudi namaz za kruh ali pa jo dodamo pire krompirju. Možno je tudi na razvaljano testo potresemo narezan por in šunko, zavijemo in spečemo ...
Čemaž
Svežega narežemo in damo k solati namesto česna. Dodamo ga lahko k juhi iz špinače ali blitve (iz skrinje). Narezanega z dodatkom olivnega olja lahko shranimo v kozarčkih.
Bešamel omaka
3 dag masla pogrejemo, dodamo zvrhano žlico (3 dag) moke z metlico pomešamo in zalijemo z 1/4 l hladnega mleka (ali juhe) ter mešamo s kuhalnico. Če pride do grudic, dobro mešamo. V skrajnem primeru precedimo skozi cedilo. Dodamo lahko sol in malo muškatnega oreščka. Tako je pripravljen za zgostitev juhe. Pri kakšnih drugih jedeh (narastki) bešamel zgostimo z rumenjaki in dodatkom snega iz beljakov.
Zelenjavna rolada
Naredimo bešamel omako in ji dodamo kratko blanširano in sesekljano špinačo, pa seveda rumenjake in sneg. Razporedimo na pekač ter ga spečemo pri visoki temperaturi. Ko je proti koncu peke, pekač vzamemo iz pečico in pripravljen biskvit obrnemo na desko ter namažemo z nadevom (sesekljana šunka, jajce in drobnjak). Še vroče zavijemo in vrnemo na pekač ter spečemo še 10-15 minut.
Ocvrti zrezki
Dobro jih je pripraviti že zvečer, jih posoliti in z dlanjo potolčemo, pokapljamo z olivnim oljem ter naložimo in shranimo v shrambi ali hladilniku. Naslednji dan jih paniramo (moka in jajce ter po želji drobtine) ter na hitro ocvremo. Počakajo naj na toplem, a ne hermetično zaprti.
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« Svetovalnica, 16. maj 2022 | Svetovalnica, 11. april 2022 » |