Svetovalnica, 10. oktober 2022
By Matjaž on Okt 17, 2022 | In odgovori | Pošlji odziv »
Kruh, rolada, kis iz grozdja, skuta, kutinova marmelada, ajdova kaša, kisanje zelja ... so bile teme v tokratni kontaktni oddaji s sestro Nikolino.
Posamezna vprašanja in odgovori: ⬇️⬇️⬇️
Zamrzovanje kostanja
V skrinjo lahko damo surovega, še boljše pa je, da ga skuhamo, olupimo in zmiksamo ali zmeljemo. Takega uporabimo za nadeve in namaze pri roladi, rogljičkih in drugih sladicah.
Kruh se drobi
Poslušalka ga peče v štedilniku na drva. Shrani ga v skrinjo. Ko ga reže, se ji drobi sredica. Sestra Nikolina ji je svetovala, naj naredi bolj mehko testo. Zavije naj ga papir in nato v najlon vrečko ter ga da v skrinjo. Poslušalki sta je svetovala, naj da kruh v skrinjo še mlačnega oz. na kruh razreže na rezine in v dvojni vrečki še mlačnega v skrinjo.
Rolada
Poslušalka peče rolado na peki papirju, ki ga namasti, a se vseeno prime, zato izdelek ni lep in se drobi. Sestra Nikolina jih je svetovala, naj da rolado peči v vročo pečico, da bo pečena v desetih minutah na klasičen način (brez ventilacije). Pazi naj tudi na količino moke: na 1 jajce pride 1 žlica sladkorja in 1 žlica moke (25 g). Tako je bolj elastična. Koristi tudi, če pečen biskvit pokrijemo z ožeto servieto.
Kis iz grozdja
Grozdje očistimo in z rokami dobro zmečkamo ter stresemo v posodo, kjer bomo delali kis. Lahko dodamo še malo jabolk. Dolijemo vodo, v kateri smo raztopili sladkor. Pokrijemo s prtom ali deskami, tako da bo zrak lahko krožil. Če bo grozdje priplavalo na vrh, ga potlačimo nazaj. Topleje je, prej bo skisano. Dobro je še, če dodamo kakšno skorjo kruha.
Pasirana skuta
To je neobdelana skuta. Uporabimo jo, kjer jo je treba namazati (pri pehtranovi potici, potratni potici, gibanici). Če je nepasirana skuta redka, dodamo malo naribanega kruha ali malo vanilijevega pudinga (prašek).
Kutinova marmelada
Kutine operemo in po potrebi skrtačimo, olupimo in narežemo na rezine, prilijemo vode, da se lahko kuha. Naj se mirno zmehčajo ter s paličnim mešalnikom naredimo kašo. Sladkamo, dolijemo ribezov ali malinov sok, redko marmelado (npr. iz maribel, ringloja), sok limone, da bo ohranjala barvo. Pustimo, da prevre (cca. 10 minut), nalagamo v kozarce ter konzerviramo. Ta marmelada bo najbolj za nadevanje buhtljev, rogljičkov ...
Ajdova kaša z mesom
Delamo enako kot rižoto: na čebuli prepražimo narezano meso (belo, temno ali mešano), da se zmehča. Dodamo še malo narezane (sveže ali iz skrinje) paprike, strt česen in kašo. Z vrelo ali vročo juho zalijemo (dvakratna količina kaše). Solimo in premešamo ter pustimo, naj se pokrito skuha.
Kisanje zelje
Lahko ga kisamo tudi večjih kozarcih. V kozarec na dno potresemo malo soli, v plasteh nalagamo narezano zelje, ki ga potlačimo z roko, solimo in dodamo kakšno zrno popra ali kumine. Na vrhu obtežimo. Lahko pa nalagamo povsem do vrha, da je na vrhu zeljna tekočina ter zapremo s pokrovčkom. Postavimo v temen prostor.
Kava pri pecivih
Žlička kave v receptih je mišljena zmleta kava. Če je tekočina, mora biti tako navedeno.
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« Svetovalnica, 24. oktober 2022 | Svetovalnica, 26. september 2022 » |