Svetovalnica, 2. januar 2023
By Matjaž on Jan 5, 2023 | In odgovori, Potica | Pošlji odziv »
Sarma, potica, orehi v skrinji, božični sadni kolač ... so bile teme v tokratni kontaktni oddaji s sestro Nikolino.
Posamezna vprašanja in odgovori: ⬇️⬇️⬇️
Sarma
Je dobrodošla je za zimski čas in jo lahko naredimo za večkrat. Najboljše je kisla zeljnata glava. Če je nimamo, pa običajno razlistamo in skuhamo v kisli vodi. Potrebujemo še mleto meso - mešanica govejega in svinjskega, riž (pražimo ga na čebuli in skuhamo), sol, poper, sesekljan peteršilj, jajce, zajemalka juhe, nožev vrh gorčic. Masa naj bo sočna in začinjena. Lahko tudi malo počiva. Velikost sarme je odvisna od velikosti listov. Na sredi damo meso in zagrnemo ter zavijemo. Dno kozice nakapljamo z oljem, natresemo obreznine zelja, plast sarm, kos prekajene mesnine ali rebro ali kolobarji kranjske klobase ... to ponavljamo, dokler imamo sestavine ter zalijemo z vodo. Na vrhu damo manjšo pokrovko ali krožnik, da sarme ne bodo splavale. Za zabelo pogrejemo maščobo, dodamo česen, kavno žličko moke, 2-3 žlice paradižnikove mezge in zalijemo z vodo. Dodamo sarmi in kuhamo 20-30 minut. Sarme lahko tudi spečemo v pečici. Pokrijemo jih z alu folijo in pečemo eno uro.
Gnetenje testa za potico
Pri kruhu velja: če ga večkrat pregnetemo, je boljši. Enako je za potico. To nam prav pride, če še ni pravi čas za valjanje, ali nadev še ni pripravljen ... Boljše je, če jo pregnetemo, kot pustiti, da prehaja.
Orehi v skirnji
Lahko jih zmeljemo ali pa damo v skrinjo cela jedrca. V drugem primeru odmrznjene presušimo v pečici in nato zmeljemo, aroma je boljša.
Kako razsolit skuhano sarmo?
Vso tekočino je treba odliti in nato zaliti z neslano juho. Zalivanja z vodo ne priporoča, je se izgubijo okusi.
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« Svetovalnica, 16. januar 2023 | Svetovalnica, 19. december 2022 » |