Kategorija: Gorniške oddaje

Tone, javi se! - utrinek s filmskega festivala in predstavitev poti Alpe Adria

27. februar 2015 - Tokratna Doživetja narave smo povezali z devetim filmskim festivalom gorniškega filma, ki je poleg filmov prinesel tudi zanimiva predavanja, razglasitev naj-alpinistov in športnih plezalcev minulega leta... Gost Bojan Meden iz Slovensk… more »

Planinsko gospodarstvo, filmski festival in PV

20. februar 2015 -  Lansko planinsko sezono je močno okrnilo vremensko muhasto poletje, ki je zdesetkalo obisk gora. In kakšni so (seveda nevremenski) načrti za letošnjo sezono? Gosta oddaje sta bila tudi Matjaž Jeran in Marjan Bradeško. Planinska zimska… more »

120 let Planinskega vestnika

13. februar - Zvestega spremljevalca planincev vse od časa Jakoba Aljaža naprej smo vzeli pod drobnogled . Najstarejši slovenski redno izhajajoči mesečnik praznuje 120 let. Za več kot 120 kilogramov planinske literature se je nabralo v teh desetletjih. O… more »

Članarina v PZS in Planinske vasi (Matej Planko in Blanka Bartol)

30. januar 2015 - Ker je z novim letom prišlo do nekaj sprememb pri članstvu v naši največji planinski organizaciji, smo v Doživetjih narave spregovorili o novostih pri zavarovanju, ugodnostih, o tem, kje se lahko članarina vplača. Ker pa se tudi v Slove… more »

Nesreče v lanskem letu, kložasti plazovi, Mladina in gore

16. januar - Tokrat smo pozornost posvetili aktualnim razmeram v gorah, ki so idealne za nastanek kložastih plazov, slišali ste, kolikokrat so gorski reševalci posredovali v lanskem letu, objavili pa smo tudi tudi reportažo iz 26. državnega tekmovanja Ml… more »

Ob robu razstave o Alešu Kunaverju (30 let od smrti)

9. januar 2015 - Tokrat smo govorili o zgodovini odpravarstva. V Muzeju novejše zgodovine so pripravili razstavo Himalajski vodja Aleš Kunaver. O tem, kako se je od njegovih začetkov do danes razvijalo slovensko odpravarstvo so spregovorili nekateri izku… more »

O najstarejši trti na svetu in o Triglavskem ledeniku

26. december 2014 - Oddaja v duhu domovinskega praznika in v znamenju najžlahtnejše kapljice iz najstarejše trte na svetu. Drugi del praznične oddaje pa je zasedel ledenik izpod Triglava, ki ga je sicer vedno manj in niti nima več vseh ledeniških značiln… more »

Luč miru na Kredarico in razstava o Alešu Kunaverju

19. december 2014 - Gostili smo skavte, ki so napovedali, da bodo betlehemsko Luč miru ponesli proti vrhu naše države. V drugem delu oddaje smo se ustavili ob dogodkih, ki so v iztekajočem se letu pospremili 30-letnico smrti Aleša Kunaverja, povabili pa… more »

O najlepši knjigi leta 2014 in družinskih izletih v gore

12. december 2014 - Naš gost je bil Gorazd Gorišek, avtor vodnika, ki je bil na nedavnem knjižnem sejmu izbran za najlepšo slovensko knjigo v kategoriji poljudnih knjig. Gorazd je Razširjeno slovensko pot napisal za vse, ki želijo prekrižariti Slovenijo… more »

Spomini na gorniške oddaje in javljanja z gora

28. november 2014 - Na dan začetka našega radia pred dvajsetimi leti smo praznično vzdušje podoživljali tudi v Doživetjih narave. Če bi o naravi samo govorili in je ne doživljali, bi bilo to podobno jedi brez začimbe. Zato smo poiskali nekaj spominov na… more »