Kategorija: Gorniške oddaje

Naj alpinisti, Zadnji divji lovci in planinska oprava

9. februar 2018 – Oddajo smo začeli z alpinizmom. Po izboru Planinske zveze Slovenije je naj alpinist leta 2017 postal Aleš Česen (Alpski gorniški klub). Lani je plezal na odpravah v Kanadi, Indiji, ZDA in Maroku, njegov največji dosežek pa je bil vzpon… more »

Reportaža - 29. državno tekmovanje Mladina in gore

Trzinsko planinsko društvo Onger je z bogatimi izkušnjami izpeljalo 29. državno tekmovanje v planinskem znanju osnovnošolcev in srednješolcev. 20. januarja 2018 je bilo na trzinski osnovni šoli zelo živahno, končne zmage se je veselila ekipa Fosili iz Po… more »

Kakšen bo slovenski gozd po naravnih ujmah?

19. januar 2018 - Leta 2014 je Slovenijo prizadel žled. V slovenskih gozdovih je ponekod pustil pravo opustošenje. Za njim je prišla borba s podlubnikom, lanskega decembra pa je gozdove prizadela nova ujma: vetrolom, ki je prizadel več kot polovico slove… more »

Triglav, srčni možje in 240 let

12. januar 2018 - Triglav, slovenski simbol je tako ali drugače skoraj vsako leto povezan s kakšnim jubilejem. Leto 2018  bo minilo v znamenju spomina na prvi dokumentiran vzpon nanj, saj mineva 240 let od pogumnega pristopa štirih srčnih mož. Ali so bil… more »

Tone, javi se! - utrinek s filmskega festivala in predstavitev poti Alpe Adria

27. februar 2015 - Tokratna Doživetja narave smo povezali z devetim filmskim festivalom gorniškega filma, ki je poleg filmov prinesel tudi zanimiva predavanja, razglasitev naj-alpinistov in športnih plezalcev minulega leta... Gost Bojan Meden iz Slovensk… more »

Planinsko gospodarstvo, filmski festival in PV

20. februar 2015 -  Lansko planinsko sezono je močno okrnilo vremensko muhasto poletje, ki je zdesetkalo obisk gora. In kakšni so (seveda nevremenski) načrti za letošnjo sezono? Gosta oddaje sta bila tudi Matjaž Jeran in Marjan Bradeško. Planinska zimska… more »

120 let Planinskega vestnika

13. februar - Zvestega spremljevalca planincev vse od časa Jakoba Aljaža naprej smo vzeli pod drobnogled . Najstarejši slovenski redno izhajajoči mesečnik praznuje 120 let. Za več kot 120 kilogramov planinske literature se je nabralo v teh desetletjih. O… more »

Članarina v PZS in Planinske vasi (Matej Planko in Blanka Bartol)

30. januar 2015 - Ker je z novim letom prišlo do nekaj sprememb pri članstvu v naši največji planinski organizaciji, smo v Doživetjih narave spregovorili o novostih pri zavarovanju, ugodnostih, o tem, kje se lahko članarina vplača. Ker pa se tudi v Slove… more »

Nesreče v lanskem letu, kložasti plazovi, Mladina in gore

16. januar - Tokrat smo pozornost posvetili aktualnim razmeram v gorah, ki so idealne za nastanek kložastih plazov, slišali ste, kolikokrat so gorski reševalci posredovali v lanskem letu, objavili pa smo tudi tudi reportažo iz 26. državnega tekmovanja Ml… more »

Ob robu razstave o Alešu Kunaverju (30 let od smrti)

9. januar 2015 - Tokrat smo govorili o zgodovini odpravarstva. V Muzeju novejše zgodovine so pripravili razstavo Himalajski vodja Aleš Kunaver. O tem, kako se je od njegovih začetkov do danes razvijalo slovensko odpravarstvo so spregovorili nekateri izku… more »