3. oddaja
By Matjaž on Jan 18, 2006 | In Uncategorized | Pošlji odziv »
Jota s kislo repo ali kislim zeljem,
domač kruh ali kruhova pogača
Jota - s kislo repo ½ kg krompirja ¾ kg kisle repe 4-5 žlic ocvirkov ali zaseke pečenkin sok 3 stroki česna |
Repo operemo, zalijemo in skuhamo. Vre naj pol ure. Olupljen krompir razrežemo na večje kocke, zalijemo, solimo in posebej skuhamo 15 - 20 minut. Kuham krompir odcedimo (v skledo), stlačimo, zabelimo z vročimi ocvirki, pridamo strt česen, zalijemo s krompirjevko ter zamešamo kuhano repo in toliko vode, da dobimo primerno gostljato jed. Če imamo sok pečenke, ga pridamo, sicer joto po okusu še dosolimo. Naj prevre. Lahko pa stlačen krompir zabelimo s prepraženo čebulo, česnom, zamešamo repo in še posebej kuhan fižol. Za to potrebujemo 3 žlice maščobe, 1 večjo čebulo in 20 dag fižola. |
Jota - s kislim zeljem ½ kg krompirja 60 dag zelja 30 dag fižola 2 žlici maščobe 1 čebula 5 dag suhe slanine 3 stroke česna ½ čajne žličke moke 2 žlici paradižnikove mezge lovorov list sol |
Namočen fižol, olupljen na kocke narezan krompir in oprano kislo zelje skuhamo vsako posebej. Posebej na olju prepražimo sesekljano čebulo, pridamo drobno narezano slanino. Ko zadiši, potresemo z moko ter zalijemo z mezgo ali malo vode. Dodamo še sesekljan česen in prevremo. H kuhanemu krompirju pridamo zelje, odcejen kuhan fižol, prilijemo omako, premešamo, dodamo lovor in jota naj prevre - 5 minut. Po okusu dosolimo ... Joto izboljšamo z drobno narezanim prekajenim mesom ali kosom kranjske klobase, seveda pa je povsem dobra tudi brezmesna jota. Prekislo ali preslano joto lahko popravimo s kislo smetano. Domešamo z moko, žlico ali dvema tekočine od jote. Lahko dodamo tudi skuhan, stlačen krompir. Zelo dobra je jota, če krompir stlačimo in vse samo dodamo. |
Domač kruh ½ kg polnozrnate moke (graham) ½ kg krušne moke (TIP 850) 1 kavna žlička soli 2,5 dag kvasa (pol kocke) 3 žlice olja ¾ l tekočine (mleko in voda) |
Za pripravo dobrega krušnega testa je treba poznati in pripraviti surovine - sestavine. Osnovna sestavina je moka. Te pa imamo več vrst: pšenična, ržena, ječmena, ajdova, koruzna, pirina ... S kombinacijo mok, drobljenca, otrobov, zrnja, sadja in drugih dodatkov, dobimo kruh visoke prehranske vrednosti. Največ kakovostnih vlaknin je v polnozrnatih živilih, zlasti v rži, ajdovi kaši, ovsu, piri, pšeničnih otrobih in kalčkih ... V žitih je najugodnejši škrob, ki je počasi prebavljiv. Manj škroba vsebuje ajdova in prosena kaša, ješprenj, pira ... Kruh pripravljamo predvsem iz krušnih žit: pšenice, rži in ječmena. Pogosto pa krušnim mokam dodajamo tudi alternativna žita oziroma moke (ajdovo, pirino, koruzno ...) |
|
Za 1 kg kruha potrebujemo 70 dag moke, ostalo so dodatki. Moko presejmo (prezračimo, da dobro veže vodo in pospeši vzhajanje). Pomembna je tudi temperatura: tekočine, moke in prostora. Moko damo v skledo, ob steno tudi sol. V jamico zlijemo kvas in sladkor, toplo vodo ali mleko. Pomešamo in pustimo, da vzhaja. Če je moka tolpa, vzhaja hitro. Ko začne vzhajati, prilivamo tekočino telesne temperature. Prevroče ni dobro, vrelo pa sploh ne. Z roko mešamo, da napravimo srednje mehko testo in ga dobro zmesimo, 10-15 minut. Pustimo vzhajati v posodi. V topli kuhinji bo vzhajalo v uri in pol, nato še enkrat pustimo vzhajati eno uro. Damo v pekač, zarežemo dvakrat ali trikrat z nožem in postavimo v vročo pečico - vsaj 200 stopinj Celzija. Pečemo do 1 uro, ko vidimo, da ima skorja lepo barvo, temperaturo zmanjšamo za cca 10-15 stopinj. Ko je kruh pečen, ga iz pekača preložimo na podlago, kjer se kruh lahko zrači tudi s spodnje strani. Pokrijemo s prtom in pustimo, da se ohlaja pri kuhinjski temperaturi. Če ga damo v prehladen prostor, bo kruh preveč vlažen in skorja premehka. |
|
Kuhana pogača To krušno testo - vzhajano - nekoliko razvaljamo, prenesemo na namazan /plitvi/ pekač, z roko razširimo na za dober prst do dva na debelo, naribamo sir ali nanesemo kosmiče zaseke in pečemo 15-20 minut pri 190 stopinjah Celzija. Pečeno pogačo preložimo na desko in še toplo ponudimo k joti in drugim enolončnicam.
|
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« 4. oddaja | 2. oddaja » |