4. oddaja
By Matjaž on Jan 25, 2006 | In Uncategorized | Pošlji odziv »
Gobova kremna juha,
Pečene ribe,
Krompir v kockah,
Kitajsko zelje s korenčkom,
Kokosove rezine
Gobova kremna juha 35 dag krompirja 1 vrečka gobove juhe 1 dl kisle smetane sol lovorjev list 1,5 l vode |
Olupljen, na četrtine razrezan krompir solimo, zalijemo ter skuhamo. Vre naj vsaj 15 minut. Kuhanega odcedimo (vodo, v kateri se je kuhal, shranimo), pretlačimo, pridamo 1-2 žlici (olivnega) olja, zalijemo s krompirjevko. Premešamo in ko zavre, zakuhamo smetanov podmet. Za podmet razmešamo smetano z gobovim instantom. Prilijemo zajemalko juhe ali vode, da bo tekoč. Juha naj vre 5 minut. Lahko dodamo strok ali dva česna ter lovorjev list. K juhi ponudimo opečene kruhove kocke (na kocke narezan kruh v suhi pečici rahlo popečemo). K tej juhi bi teknil tudi košček rženega kruha. Lahko uporabimo tudi zmrznjene gobe. Oprane damo kuhat v krompirjevo juho. Smetano zakuhamo s pol žlice moke, lahko dodamo malo gustina ali riževe moke. Potresemo s sesekljanim peteršiljem. |
Pečene ribe 25 dag rib na osebo česen sol peteršilj 3 žlice olja čebula peteršiljeva korenina korenček Preliv: 2-3 žlice kisle smetane 2 žlici paradižnikove mezge 1-2 žlici juhe ali mleka |
Lahko pripravimo sladkovodne: postrv, krap, ščuka, sulec, jegulja, lipan ... ali morske - bela riba: brancin, orada, zobatec, oslič, cipelj, škarpena ... Hranilna vrednost rib in morskih sadežev je podobna kot vrednost klavnega mesa. Energijska vrednost pa je odvisna predvsem od količine maščob. Ribje maščobe, zlasti v nekaterih morskih ribah, imajo v primerjavi z maščobami klavnih živali visoko biološko vrednost, ker vsebujejo veliko esencijalnih maščobnih kislin. Zamenjava rdečega mesa z ribjim ima zato velik zdravstveni pomen. Priporočajo, da bi vsaj do 2-krat na teden uživali ribje meso, oziroma okrog 20-25 dag tedensko. Notranjost očiščene ribe namažemo z mešanico česna, soli in sesekljanega peteršilja. Manira naj se 10 minut. Nato ribe kratko opečemo v ponvi na vročem olju in jih polagamo v pekač (jena posodo). Na istem olju nato prepražimo na listke narezano čebulo, peteršilj in korenček (lahko tudi por) ter potresemo med ribe na pekaču in polijemo s prelivom. Ribe nato v pečici pečemo 20-25 minut pri 190 stopinjah Celzija. Serviramo v isti posodi z dodatkom limone. |
Krompirjeve kocke 10-15 dag krompirja na osebo |
Krompir narežemo na enako velike kocke, oziroma kockice, solimo in skuhamo. Vre naj 12-15 minut. Odcejenega zabelimo po želji z olivnim oljem, maslom ali ocvirki. Lahko pripravimo tudi riž. Na osebo 5-6 dag riža prepražimo na 2-3 žlicah olja, da riž postane steklen. Dolijemo vodo (na 1dl riža 4 dl vode), solimo, lahko dodamo tudi zelenjavno ali mesno kocko, premešamo, pokrito naj vre 25-30 minut. Ta riž lahko tudi počaka. |
Kitajsko zelje s korenčkom 10-12 dag zelja na osebo 1 korenček 10 dag fižola marinada olje kis sol poper |
Oprane liste zelja z nožem narežemo na rezance (ne naribati). Dodamo nariban svež korenček. Solimo, pridamo zmleto kumino, olje (olivno ali bučno), kis, kuhan odcejen fižol ali krompir ter premešamo. Popopramo. Solato naložimo na sredino plitve sklede in okrog naložimo zeleno solato, motovilec ali rdeč radič, rdečo papriko ... |
Kokosove rezine 12 dag margarine 3 rumenjaki 7 dag sladkorja 1 dl mleka (8 žlic) 20 dag moke 1 kav. žlička pecilnega praška limonina lupinica Nadev 15 dag sladkorja 3 beljaki 12 dag kokosove moke 1-2 žl. limoninega soka 15 dag marmelade |
Zmešamo na sobno temperaturo ogreto maslo, posamezno dodajamo rumenjake s sladkorjem ter vse skupaj dobro, kremasto premešamo. Prilijemo mleko in nazadnje moko, pomešano s pecilnim praškom in limonino lupinico ter dobro premešamo z mešalcem. Testo nanesemo na z margarino ali maslom (ne oljem) namazan pekač (29 x 37 cm) za prst debelo in pri 185 stopinjah Celzija napol zapečemo v približno 12 minutah. Med pečenjem pripravimo nadev. Napol pečeno ploščo na pekaču namažemo z marmelado, nanesemo nadev in damo v pečico za približno 15 minut, da se do kraja zapeče. Za nadev najprej pripravimo trd sneg iz beljakov, nato narahlo umešamo sladkor in limonin sok (ali žlico ruma) in z ročno metlico (ne mešalcem) zamešamo kokos. |
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« 5. oddaja | 3. oddaja » |