2. oddaja
By Matjaž on Jan 11, 2006 | In Uncategorized | 1 odziv »
Porova juha s kosmiči,
Sesekljani zrezki v omaki,
Polenta,
Zêlena v solati,
Nadevana jabolka
Porova juha s kosmiči 2 žlici olja 15 dag pora 25 dag krompirja kosmiči - ovseni, rženi, pšenični (slednji so zelo lahki) 1 liter vode jušna kocka lovorjev list 1 žlica kisle smetane ščepec soli |
Na rezance debelo narezan por popražimo na olju, prilijemo malo vode, posolimo, dodamo začimbe in jušno kocko, pokrito dušimo, da se napol zmehča. Olupljen krompir skuhamo v litru vode. Ko je kuhan, ga odcedimo in zmečkamo ter dodamo por. Nato prilijemo krompirjevko, osolimo, nežno popopramo, damo lovorjev list in vse skupaj dobro premešamo; če je preredko, zamešamo kosmiče in pustimo naj prevre. Juho lahko izboljšamo s kislo smetano, ki ji dodamo ščepec moke. |
Sesekljani zrezki v omaki 30 dag govejega in 30 dag svinjskega mesa rezina kruha ali pol žemlje, namočeno v mleko sol poper sesekljan peteršilj česen čebula jajce olje za pečenje žlica kisle smetane žlica paradižnikove mezge gobov instant |
Meso zmeljemo dvakrat, nazadnje dodamo rezino kruha ali pol žemlje, ki smo jo namočili v mleko. Pridamo sol, poper, sesekljan peteršilj, česen, čebulo in jajce. Z roko, ne s kuhalnico, dobro pregnetemo. Testo naj počiva vsaj pol ure. Hlebčke hrustljavo opečemo v vročem olju in opečene odlagamo na krožnik. Na olju popražimo čebulo, pol žličke moke, ki ju zalijemo z 1 do 1,5 dl vode, dodamo zrezke in dušimo 20-30 minut, da se meso zmehča. Omako lahko zgostimo z žlico smetane in žlico paradižnikove mezge, dodamo tudi kavno žličko gobovega instanta. |
Polenta, lahko koruzna ali pšenična ½ litra pšeničnega ali ⅓ litra koruznega zdroba liter vrele slane vode 5 dag margarine ali olja ocvirki za zabelo
|
Maščobo damo v vrelo slano vodo in zakuhamo zdrob. Koruznega mešamo 15-20 minut, pšeničnega malo manj. Polento narežemo z mastno vilico. Lahko jo tudi zabelimo z ocvirki. |
Zêlena v solati gomolji zelene olje sol kis poper |
Dobro oprano zeleno skuhamo (preverimo z vilicami). Odcedimo, pustimo, da se ohladi, vmes jo olupimo. Narežemo jo na kockice ali tanke liste. Polijemo z marinado (sol raztopimo v kisu), pokapljamo z oljem, rahlo popopramo in enkrat, dvakrat obrnemo ter pustimo, da se marinira. |
Nadevana jabolka 10-12 opranih enako debelih jabolk (sladke vrste, npr. jonatan, zlati delišes ...) 6-7 dag kokosove moke žlica zmletih orehov 1 dl kisle smetane 2 žlici sladkorja 2-3 žlice rozin 2 dl mleka, ki smo mu dodali 2-3 žlice sladkorja |
Jabolka razkoščičimo s posebnim nožem, nič jih ne olupimo (večja, ko je luknja, več bo nadeva). Nadev je lahko kokosov, orehov ali mešan. Kokosovo moko v suhi ponvi svetlo rumeno prepražimo in jo takoj pretresemo v skledo. Dodamo rozine, sladkor po okusu, žlico smetane ali mleko, lahko tudi orehe - takrat dodajmo tudi cimet. Polagamo v z maslom ali margarino namazan pekač, jabolka naj se ne dotikajo drug drugega. V pekač dolijemo sladkano mleko ter počasi pečemo eno uro pri 120 - 140 stopinjah Celzija. Ko so jabolka pečena, jih lahko obogatimo s stepeno sladko smetano. |
1 komentar
Tako se delajo internetne strani.
Preprosto, jasno in pregledno.
***
In tako se podajo recepti.
Preprosto, jasno in pregledno.
***
Vso srečo še naprej.
LP
Silvo Centrih
Napiši komentar
« 3. oddaja | 1. oddaja » |