6. oddaja
By Matjaž on Feb 8, 2006 | In Uncategorized | Pošlji odziv »
Juha-kropček,
pečenka,
pražen riž brstični ohrovt,
rdeča pesa v solati
JUHA-KROPČEK 40 dag krompirja 10 dag korenčka sol žlica olja peteršilj timijan lovorov list |
Olupljen krompir in korenček narežemo na centimeter velike lističe in damo kuhat v liter in pol vrele vode. Ko vre 15 minut, dodamo sol, timijan, lovorov list, olje. Kuhano juho zabelimo z žlico olja in pred serviranjem pridamo 1-2 žlici sadnega kisa ali vina ter potresemo s sesekljanim peteršiljem. |
PEČENKA 1 kg svinjskega mesa (pleče, vrat, kare ...) - 12-15 dag na osebo sol 3 stroki česna poper lovor rožmarin kumina 2 rezini limone svinjska mrežica jušna zelenjava |
Meso nasolimo in položimo na razgrnjeno mrežico ali pa pripravimo pečenko brez nje. Meso z obeh strani obložimo z rezinami limone, česna in drugimi začimbami ter zavijemo in položimo v primerno posodo (pekač, kozico, jensko posodo), ob strani damo nekaj rezin jušne zelenjave ter prilijemo zajemalko juhe ali vode. Postavimo v pečico ogreto na 190 stopinj Celzija. Med peko meso večkrat polijemo z mesnim sokom, zato pazimo, da se nam ne zažge. Prilivamo tekočino, meso obračamo. Ko je zapečeno z vseh strani, temperaturo zmanjšamo. pečemo poldrugo uro, odvisno od debeline kosa, vrste in starosti mesa. |
PRAŽEN RIŽ ¼ l riža (okusnejši je neoluščen) 2-3 žl. maščobe ½ l vode ali juhe čebula sol |
V kozici segrejemo maščobo, pridamo riž in ga pražimo, da postane steklen. Mu pridamo sesekljano čebulo, še malo pražimo ter zalijemo z vročo juho ali vodo. Solimo (vodi pridamo kocko), mešamo, da se sol raztopi in ko pride do vrenja, riž pokrijemo in pustimo vreti 25 minut. Med kuhanjem ne mešamo. Pred serviranjem ga potresemo z naribanim sirom, parmezanom ali pa ga samo zabelimo z žlico pečenkinega soka. |
BRSTIČNI OHROVT 35 dag brstičnega ohrovta sol zabela (maslo)
|
Ohrovt otrebimo in kuhamo v slani vodi (12-15 minut). Kuhanega takoj odcedimo, zabelimo z maslom in pokrijemo do obroka Naložimo ga okrog riža in ga potresemo s sirom. |
PESA V SOLATI 1 kg rdeče pese kis mleta kumina sol 1 žl. sladkorja rezina hrena |
Oprano peso skuhamo, olupimo in ohlajeno naribamo na listke v pripravljeno marinado. Za marinado v sadnem ali vinskem kisu raztopimo sladkor, pridamo mleto kumino in približno rezino hrena. Naribano peso rahlo premešamo in postavimo na hladno, da se marinira; zato bo najokusnejša šele naslednji dan.
|
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« 7. oddaja | 5. oddaja » |