7. oddaja
By Matjaž on Feb 15, 2006 | In Uncategorized | Pošlji odziv »
Kisla juha s krompirjevimi kockami,
Ajdovi žganci,
Krompirjeva zloženka (francoski krompir),
Krhki flancati
Kisla juha (z mesom ali brez njega) ½ kg svinjine: glavina, svinjski želodec, boljše meso 1,5 l vode jušna zelenjava (korenček, zelena, peteršilj) čebula česen lovor sol poper
Podmet: 1 dl sadnega kisa 1 zvrhana žlica moke (4 dag) |
Meso v celem kosu damo v hladno vodo in z zelenjavo ter dišavami kuhamo. Solimo, dodamo opečene rezine čebule, zrno popra, lovorov list ... Pen, ki nastanejo med kuhanjem, ne pobiramo z juhe, ampak pustimo, da se pokuhajo, saj doprinesejo h kakovosti juhe. Ko je meso mehko (to je lahko tudi uro in pol), juho precedimo, meso zrežemo na koščke ter damo nazaj v juho. V vrelo juho zakuhamo podmet, po okusu popramo in juha naj vre 8-10 minut. Če je potrebno, jo dosolimo in okisamo.
Želodec: posebej in že prejšnji dan skuhamo - obarimo. Ohlajenega tenko narežemo, zalijemo z vodo in pridamo sol, lovor, poper ter zakuhamo podmet. Prevremo.
Opečene kruhove kocke 3 rezine toasta ali dva dni star kruh narežemo na kockice, damo na pekač (suh) in v srednje ogreti pečici rahlo osušimo. Popečemo (kot prepečenec). |
Ajdovi žganci 3/4 l ajdove moke 1 dl vode 1 žlička soli zabela: mast, olje, zaseka ... |
V slan krop stresemo moko in lonec pokrijemo. Ko dobro prevre, naredimo s kuhalnico luknjo v sredino. Pokrito naj vre do 10 minut. Nato večino vode odlijemo v skledo in moko dobro zmešamo s kuhalnico, po žlicah pridajamo žgančevko, da napravimo suhe ali vsaj ne premokre žgance. Sedaj jih zabelimo z razgreto maščobo ter z vilicami drobimo. Nadrobljene ali narezane v skledi še zabelimo z ocvirki. Če odlijemo malo vode, so žganci premokri. Te moramo potem razdrobiti z mastnimi vilicami. |
Krompirjeva zloženka (francoski krompir) 70 dag krompirja 2 dl kisle smetane ali mleko 2 trdo kuhani jajci 1 kranjska klobasa ali prekajeno meso ali prepraženo mleto meso 2 jajci |
Kuhan krompir olupimo, narežemo na listke. Pekač namažemo in potresemo z drobtinami. Naložimo plast krompirja, nato na listke narezana trdo kuhana jajca, narezano mesnino in nato postopek ponovimo. Na vrhu naj bo krompir. V smetani razžvrkljamo jajci ter prelijemo krompir. Pečemo v 190 stopinj Celzija vroči pečici 20 do 30 minut. Jed ponudimo s solato. |
Krhki flancati 20 dag moke ščep soli 4 rumenjaki 3-4 žlice vina olje za cvrenje |
Moko presejemo v skledo, naredimo jamico in vanjo damo sol, rumenjake in vino. Zamesimo precej trdo testo, manj trdo kot za rezance, a bolj trdo kot za vlečeno testo. Dobro ga pregnetemo, tako da je ob prerezu gladko, brez luknjic ali vidnih kosmičev. Testo damo na malo pomokano leseno desko in pokrijemo s skledo, da počiva pol ure ali več. Nato ga razvaljamo na debelino noževega roba - slaba 2 mm. Testo narežemo s koleščkom na pravokotnike npr. 6 x 4 cm. Vsak pravokotnik 3- ali 5-krat zarežemo. Trakove med seboj prepletemo in svetlorumeno ocvremo. Olja naj bo za dva prsta visoko, primerno vroče je takrat, ko košček testa vržemo v olje in po treh sekundah priplava na površje. Sproti obračamo. Ocvrte flancate ohladimo in nato potresemo s sladkorjem. |
Flancati 18 dag moke ščep soli za lešnik masla 2 rumenjaka 1 kavna žlička sladkorja v prahu vanilin sladkor 1 žlica kisle smetane 1 kavna žlička ruma 1 kavna žlička belega vina (lahko tudi žlico limoninega soka) 2 dl olja za cvrenje |
Vse sestavine damo v jamico sredi moke ter z roko napravimo krepkejše testo. Dobro ga pregnetemo in pokrijemo, da počiva pol ure. Razvaljamo, narežemo pravokotnike in vsakega 2-krat zarežemo. Prepletemo in polagamo v vroče olje ter rumeno ocvremo. Pobiramo na cedilo. Pred serviranjem potresemo s sladkorjem. |
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« 8. oddaja | 6. oddaja » |