5. oddaja
By Matjaž on Feb 1, 2006 | In Uncategorized | Pošlji odziv »
Močnikova juha (zaroštan močnik ali mlečni močnik),
Praženo meso,
Pire krompir,
Zelenjavna solata,
Krema v čašah
MOČNIKOVA JUHA 2 l juhe 15 dag moke 1 jajce |
V skledo presejemo moko, ubijemo jajce, ga z vilicami razmešamo med moko ter z rokami napravimo drobljeno kašo - usukanec. Med mešanjem jo zakuhamo v vrelo mesno, kostno ali juho iz koncentrata. Juho med kuhanjem večkrat pomešamo in naj vre 10-15 minut. Preden jo damo na mizo, potrosimo po njej sesekljan peteršilj ali drobnjak. |
ZAROŠTAN MOČNIK |
Usukančke presejemo, da odstranimo odvečno moko. Lahko jih tudi nekoliko osušimo na kuhinjski - čisti krpi. V kozici segrejemo 2 žlici maščobe, dodamo usukance in jih pražimo toliko časa, da lepo zarumenijo, zalijemo z vodo ali "lahko juho", solimo in do vrenja večkrat pomešamo. Vre 12 minut. Ko zavre, zakuhamo še moknati močnik, ki je ostal pri sejanju. Vložimo še vejico peteršilja, če ne smemo potresti zrezanega. |
MLEČNI MOČNIK |
V vrelo slano mleko zakuhamo močnik. Vre naj 15 minut, pogosto ga premešamo, da se ne prismodi. Vsak si ga po okusu sladka. Lahko se prida tudi čokolada. |
PRAŽENO MESO 60 dag mesa brez kosti (po lastni izbiri, približno 12-15 dag na osebo) 2 žl. maščobe 20 dag čebule sol lovor 3 stroki česna juha ali voda |
Meso narežemo na tanjše rezine (podobno kot jetra). V kozico damo olje, narezano čebulo in ko ta ovene, pridamo narezano meso. Pražimo toliko časa, da zadiši. Nato solimo, prisdamo sesekljan česen, lovor ter prilijemo nekaj žlic juhe ali vode. Pokrito dušimo, večkrat premešamo in še po potrebi prilijemo juho. Dušimo, dokler se ne zmehča. |
PIRE KROMPIR 12-20 dag krompirja na osebo 6 dag masla ali 2-3 žl. kisle smetane vroč mleko ali krompirjevka |
Opran, olupljen krompir prerežemo na četrtine, ga solimo, zalijemo z vodo in skuhamo. Vre do mehkega (20 minut). Kuhan krompir odcedimo v skledo, ga stlačimo, pridamo 6 dag masla ali 2-3 žlice kisle smetane ter vmešamo z metlico. Prilivamo vroče mleko ali krompirjevo vodo ter ga kremasto vmešamo (lahko uporabimo mikser). Pire čim prej ponudimo. Pire naložimo na ovalni ali okrogli krožnik, zravnamo in v sredini napravimo vdolbinico, kamor naložimo pripravljeno praženo meso ali v drugem primeru pražena jetra. ???? |
ZELENJAVNA SOLATA 12 dag korenčka 10 dag zelene 15 dag graha 10 dag sira (gauda, trapist ...) koruza 12 dag kislih kumaric ali paprike Gorčični preliv 1 lonček jogurta 1 žl. kisle smetane sol gorčica kis ali limonin sok |
Očiščen koren in gomolj zelene narežemo na kocke, solimo in skuhamo. Kuhano zelenjavo odcedimo, stresemo v skledo, pokapljamo z oljem in pretresemo. Nato pridamo posebej kuhan grah (lahko tudi iz konzerve), prav tako po želji kuhano koruzo, narezane kisle kumare in nazadnje prav tako drobno narezan trdi sir. Vse narahlo premešamo, dodamo olje in v kisu raztopljeno sol. Premešamo in pustimo, da se solata marinira. Pokrijemo in postavimo na hladno. Solato pripravimo prejšnji dan in jo lahko zabelimo z gorčičnim prelivom.
|
KREMA V ČAŠAH
3 jajca 3-4 žl. sladkorja 3 dl mleka sok mandarine 3 dl sladke smetane (za stepanje) 4 dag čokolade vanilijev sladkor |
V skledi ali kotličku z metlico ročno razmešamo jajca s sladkorjem, prilijemo vroče mleko in posodo postavimo v vrelo vodo. Kremo počasi mešamo (ne stepamo), da se rahlo zgosti in pene skoraj izginejo. Posodo odstavimo in prilijemo aromo. Med hlajenjem kremo večkrat pomešamo. Medtem stepemo smetano, jo sladkamo z vanilijevim sladkorjem in zamešamo v ohlajeno kremo. Polovico kreme odlijemo v posodo, v kateri je bila smetana. V polovico kreme zamešamo drobno narezano čokolado, čoko-robtine ... kremo izmenjaje naložimo v čaše - skodelice in postavimo na hladno. |
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« 6. oddaja | 4. oddaja » |