8. oddaja
By Matjaž on Feb 22, 2006 | In Uncategorized | Pošlji odziv »
Zdrobovi žličniki v juhi,
Prekajena krača s kislim zeljem,
Krofi s snegom
Zdrobovi žličniki v juhi 4 dag margarine 1 debelo jajce 8 dag pšeničnega zdroba |
Zmehčamo margarino, malo solimo in dobro zmiksamo, da je skremano. Posamezno pridamo jajci in ko dobro razmiksamo, zamešamo zdrob in sesekljan peteršilj ter z ročnima metlicama zamešamo, da se zdrob samo porazdeli. Testo naj počiva od 15 do 20 minut. Vmes že lahko naredimo poiskus. Z mokro žličko gladko zajamemo testo in ga damo v vrelo juho. Ugotovimo, če se nakuha ali gre narazen. Zakuhani žličniki naj vro počasi, pokrito 15 minut, odvisno od njihove velikosti. Da bo juha okusna, pristavimo meso in kosti v mrzli vodi. Potem pridamo zelenjavo (½ kg mesa - 2 litra vode) Poleg jušne zelenjave pridamo na štedilnikovi plošči opečene rezine čebule, lovor, 4 zrna popra, mali paradižnik, za lepšo barvo - čebulni olupek. Dobro je dodati tudi malo muškatnega cveta ali žefrana. Ko juha zavre, jo solimo. Vre naj, dokler meso ni mehko. Pen ne pobiramo, ker se pokuhajo in čistijo juho (jetrca). Pazimo, da pene ne skipijo. Preden juho precedimo, naj nekaj minut stoji. Juho za naslednji dan postavimo takoj na hladno. |
Prekajena krača s kislim zeljem
|
Prekajeno svinjsko kračo (rebra ali vratnik) dobro operemo in damo kuhat. Kuhano je, ko začne odstopati od kosti ali poskusimo z rogljato vilico. Toplo meso narežemo in zložimo nakrožnik ob kislem zelju. |
Praženo kislo zelje 1kg kislega zelja 2 žlici maščobe 1 sesekljana čebula |
Kislo zelje operemo, odcedimo, zalijemo ter pristavimo da vre 20 minut. Medtem na maščobi zarumenimo čebulo, pridamo odcejeno zelje, prilijemo kakšno žlico suhe juhe in po okusu dosolimo. Pokrijemo, da se še malo popraži. |
Krofi s snegom Za krofe izberemo "moko za peko", suho moko. Pogrejemo jo, kakor tudi vse ostale sestavine. Ogrete naj bodo tudi deske, prti, prostor. Testu, ki ga bomo cvrli, dodamo tudi pecilni prašek. 1 kg moke 1 pecilni prašek 1 kavna žlička soli limonina ali pomarančna lupina 3-4 žlice žganja (ruma) 4 dag kvasa ½ litra mleka 4 jajca 3 žlice sladkorja vanilin sladkor 1 dl jedilnega olja (=6 žlic) 1 dl smetane marmelada maščoba za cvrenje |
Meko s pecilnim praškom presejemo v skledo in ob steno sklede damo sol. V jamico sredi moke damo aromo. Mleko pogrejemo. Kvas z žličko sladkorja in 2 žli mleka, razmešamo in pokrijemo, da vzhaja. Medtem iz beljakov napravimo trd sneg. Pridamo mu sladkor z vanilijo ter pomiksamo, pridamo rumenjake in med miksanjem prilivamo olje. Nazadnje prilijemo smetano in odložimo mikser. To mešanico zlijemo v pripravljeno moko, z roko mešamo, pridamo vzhajan kvas ter prilivamo mleko, da napravimo mehko testo. Mirno ga gnetemo 25 minut. Malo mleka mogoče ostane. Testo pokrijemo, da vzhaja 1 ½ ure. Vzhajano testo damo na pomokan prt, zavihamo robove testa, nežno posnežimo z moko ter z valjarjem rahlo potolčemo in enakomerno razvaljamo za dober prst debelo ali tanjše, če jih takoj polnimo z marmelado in pokrivamo ter ponovno krožimo. V tem primeru polovico testa zaznamujemo z modelom, nadevamo marmelado ter pokrijemo s kolobarji druge polovice testa. Robove nežno stisnemo in izkrožimo krofe. Krofe odlagamo na pokrito desko v medsebojni razdalji. Pokrijemo, da vzhajajo ½ ure. Nato jih obrnemo, da vzhajajo še do pol ure. Potem že pripravimo maščobo za cvrenje (olje s pridatkom malo masti), za dva prsta. V segreto maščobo polagamo krofe tako, da je zgornja stran prva v olju in kozico takoj pokrijemo. Prvo stran ocvremo pokrito, drugo odkrito. Ocvrte pobiramo s penavko na mrežo, da se odtečejo. Krofe potresemo s sladkorjem šele pred serviranjem.
Če imajo krofi luknje ali če sem med cvrenjem samo obračajo, so še premalo vzhajani in obratno, če ne narastejo in so nagubane površine - nimajo venca - so predolgo vzhajali.
Obreznine testa oblikujemo v krofe in vzhajane na pekaču pomažemo z jajcem in v 200 stopinj Celzija vroči pečici spečemo. |
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« 9. oddaja | 7. oddaja » |