9. oddaja
By Matjaž on Mar 1, 2006 | In Uncategorized | Pošlji odziv »
Kremna fižolova juha,
Zdrobov pečenjak,
Čežana ali sadna omaka
KREMNA FIŽOLOVA JUHA 25 dag fižola 6 dag jušne zelenjave (korenček, zelena) lovorjev list 3 stroki česna majaron šetraj sol 3 žlice kisle smetane 1,5 l vode 1 čebula |
Fižol operemo in zvečer namočimo (v mehki vodi). Naslednji dan ga v isti vodi pristavimo in ko zavre (približno 3 minute), da odcedimo ter zalijemo z vročo vodo. Za boljši okus pridamo lovorjev list, rezino limonine lupine ter kuhamo. Medtem pridamo na listke narezano jušno zelenjavo. Posebej na maščobi prepražimo narezano čebulo, solimo in kasneje pridamo v juho. Šele sedaj jo osolimo in ko je že vse mehko, pretlačimo ali zmeljemo, zalijemo s fižolovko ter juho precedimo, ni pa nujno. Nazadnje pridamo sesekljan česen, zdrobljen šetraj, ščep majarona in kislo smetano, premešamo s pol žličke moke. Juha naj samo prevre. Po okusu pridamo žlico limoninega soka ali sadnega kisa. |
ZDROBOV PEČENJAK 1 l mleka sol 5 dl pšeničnega zdroba 2 jajci 6 dag margarine - olje 2 žlici sladkorja |
V vrelo slano mleko zakuhamo zdrob. Kuhamo ga, da se močno zgosti in vanj zamešamo razžvrkljani jajci. Pustimo, da se nekoliko ohladi. Na pekaču segrejemo maščobo, potresemo s sladkorjem in ko začne karmelizirati, nadevamo zdrob z lopatko po vsem pekaču. Postavimo v vročo pečico, ki smo jo segreli na 200 stopinj Celzija, da zarumeni (približno 25 minut). Potem ga premešamo, z vilicami zdrobimo in ponudimo s kompotom, čežano ali nesladkanega k solati. |
ČEŽANA 1,5 kg jabolk sladkor |
Jabolka operemo, odstranimo peščišče in z malo limonine lupine skuhamo v manjši količini sladke vode. Kuhana jabolka pretlačimo in odišavimo s cimetom in limoninim sokom. Glede na količino vode pripravimo gostejšo ali redkejšo čežano. |
SADNA OMAKA |
Različno sadje olupimo, narežemo na krhlje, potresemo z žlico sladkorja, malo cimeta, polijemo z dvema žlicama sadnega soka ali vina ter pokrito dušimo na zmernem ognju. Spenimo s paličnim mešalnikom ali ročno metlico. Ponudimo k raznim pečenjakom, štrukljem, cmokom, krofom ali omako v skodelicah okrasimo s stepeno smetano. |
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« 10. oddaja | 8. oddaja » |