23. oddaja
By Matjaž on Jun 7, 2006 | In Uncategorized | Pošlji odziv »
Zelenjavna zdrobova juha,
Gratinirani polpeti,
Krompirjeva solata s prelivom,
Ocvrti bezeg
ZELENJAVNA ZDROBOVA JUHA |
Uporabimo zelenjavo, ki jo imamo na voljo, tudi kakšne 'ostanke': korenček, cvetačo, paprika, grah ... Cvetačo razdelimo na drobne cvetke, lepe liste in stebelca drobno narežemo. Korenček debelo naribamo. Na maščobi prepražimo drobno narezano čebulo, potem pridamo drobno narezano papriko in jo popražimo. Nazadnje pridamo še ostalo zelenjavo, jo kratko prepražimo z dodatkom pšeničnega zdroba (žlica in pol do dve žlici zdroba). Zalijemo najprej z nekaj hladne vode ali juhe ali krompirjevke. Premešamo, solimo, dodamo lovorov list in juha naj počasi vre, da se bo zelenjava zmehčala - do 12 minut. Kuhano juho legiramo z jajcem ter odstavimo. Preden jo ponudimo, potresemo fino sesekljan peteršilj ali drobnjak. |
GRATINIRANI POLPETI |
Meso dvakrat zmeljemo in z njim vred v mleku navlažen kruh. Pridamo zelo drobno sesekljano čebulo, česen, peteršilj, jajce, sol, poper ter maso z roko (ne s kuhalnico) pregnetemo. Dobro je, da testo počiva vsaj pol ure, ker lažje oblikujemo hlebčke. V ponvi segrejemo dve žlici olja in polpete hrustljavo opečemo. Odlagamo jih na krožnik. Takoj pa v ponev prilijemo nekaj žlic vode ali juhe, priložimo polpete s krožnika in pokrito naj vrejo 20 - 30 minut. Preložimo jih na pekač ali v primerno skledo za narastke. Na vsak polpet damo rezino sira (naj ne sega čez meso) in postavimo v 200 ºC vročo pečico na zgornji nivo, da se sir raztopi ali le malo zarumeni. Takoj postrežemo s krompirjevo solato ali kakšno drugo po izbiri. |
KROMPIRJEVA SOLATA |
Cele krompirje v olupku kuhamo 20 - 30 minut. Še vroče olupimo in narežemo na tanke listke ter takoj pokapljamo z oljem. Skledo pokrijemo za 10 minut, da se krompir omedi, nato ga odkrijemo, da se ohladi. Medtem pripravimo preliv. V ožjo skledo damo jogurt in smetano ter zmiksamo, da postane kremasto. Med mešanjem prilivamo olje, gorčico, sol, poper, kis (ali limonin sok) in dve žlici narezanega drobnjaka. Tako pripravljen preliv zlijemo po ohlajenem krompirju ter premešamo, da se solata marinira. Pred serviranjem še enkrat premešamo in po želji potresemo s svežim drobnjakom. |
OCVRTI BEZEG |
Bezgovemu cvetju (število po želji) odstranimo morebitne suhe dele, vendar ga ne peremo. V skledi razžvrkljamo rumenjaka, sol in rum. Prilijemo mleko ter zamešamo trd sneg in moko s pecilnim praškom. Testo naj bo primerno gostljato. Bezgove cvetove pomakamo v testo in ocvremo v vročem olju. Temperatura naj bo primerna, da se bezen ne obarva prehitro rjavo. Poizkusimo z delčkom bezgovega cveta.. Ocvrto cvetje pobiramo na mrežo. Preden ga ponudimo, ga potresemo s sladkorjem. Tako bo to sladica. Če ga ne sladkamo, je to lahko glavna jed, ki jo pojemo s solato. |
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« 24. oddaja | 22. oddaja » |