22. oddaja
By Matjaž on Maj 31, 2006 | In Uncategorized | Pošlji odziv »
čebulna juha,
mesni žlikrofi,
sezonska solata,
pehtranova potica
ČEBULNA JUHA |
V kozici razpustimo maslo, na njem počasi pražimo na tanke rezance narezano ali sesekljano čebulo, da dobi rjavo barvo. Nato jo zalijemo z juho ali vodo in dodamo začimbe. Juha naj vre 7 minut. Moko pomešamo med smetano, jo razredčimo ter zlijemo v vrelo juho. Juha naj smo prevre. |
MESNI ŽLIKROFI |
V skledo presejmo moko. V jamico sredi moke damo sol, olje, jajce, po malem prilivamo toplo tekočino in zamesimo testo kot za rezance. Na deski ali pultu ga dobro pregnetemo, da postane svetlikajoče se. Hlebček damo na pomokano desko in pokrijemo s skledo. Počiva naj vsaj pol ure, boljše je da več. |
PEHTRANOVA POTICA |
Z malo sladkorja in mleka postavimo kvas. Moko presejemo v skledo, ob strani solimo, v jamico sredi moke damo rumenjake, sladkor, limono in rum. Vzhajan kvas pridamo v moko, prilivamo toplo mleko in umesimo mehko testo. Prilijemo še raztopljeno maslo in testo gnetemo 10 minut. Pokrito s prtom naj vzhaja poldrugo uro. Vzhajano testo na pomokanem prtu razvaljamo kot za potico za pol cm na debelo v ozek in dolg pramen. Enakomerno ga potresemo z narezanim pehtranom in v rumu namočenimi rozinami ter zvijemo z roko. Zvitke damo v namazan pekač. Nabodemo z vilicami ter z roko poravnamo. Pokrijemo. Potica naj vzhaja eno uro. Namažemo jo z beljakom ter damo v pečico, ogreto na 200 ºC. Ko lepo zarumeni, temperaturo znižamo - do 160 ºC. Čas pečenja je odvisen od debeline zavitka (do 60 minut). Pečeno potico obrnemo na desko in pokrijemo s prtom. Narezano potresemo s sladkorjem v prahu. |
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« 23. oddaja | 21. oddaja » |