GRAHOVA JUHA 2 dl graha 2 krompirja 2 korenčka 1 ½ l juhe peteršilj 2 žlici olja 1 čebula česen sol poper 1 žlička moke
|
Grah, narezan krompir in korenček zalijemo z juho ali vodo, solimo in skuhamo. Medtem na olju zarumenimo sesekljano čebulo, pridamo narezan česen, poprašimo z moko, malo zalijemo s hladno vodo in ko prevre, zalijemo z juho. Naj se kuha. Ko je zelenjava mehka, jo pretlačimo ali spiriramo s paličnim mešalnikom, razmešamo, popopramo, prevremo in juho ponudimo z zlatimi kroglicami ali omletnimi rezanci in podobno zakuho. Preden juho ponudimo, potresemo po njej še sesekljan peteršilj.
|
RIBE S TESTENINAMI 6 filejev (losos,list, tuna, postrv, oslič) sol poper sok limone 1 dl vode peteršilj sir 35 dag testenin parmezan Bešamel omaka: 4 dag margarine 4 dag (zvrhana žlica) moke 3-4 dl hladnega mleka 1 jajce sol muškatni orešček
|
Ribje filete začinimo z mešanico soli, česna, sesekljanega peteršilja. V ponvi segrejemo žlico olja, naložimo večje kose filejev, prilijemo za 1 dl vroče vode ter pokrito kuhamo do 10 minut. Medtem skuhamo testenine in bešamel omako.
Bešamel omaka: V kozici raztopimo maslo, zamešamo moko ter zalijemo s hladnim mlekom. Mešamo, da zavre in skuhamo gladko omako (2-3 minute). Pridamo ji še jajce, sol in muškatni orešček.
Kuhane testenine dobro odcedimo, primešamo bešamel omako, nariban sir ter stresemo v pomazano posodo za narastke ali pekač. Po vrhu zložimo pripravljene ribje fileje, potresemo s parmezanom ali navadnim sirom za ribanje ter spečemo (gratiniramo) v 190 ºC vroči pečici (15-20 minut). Pripravljeno jed ponudimo s solato, ki jo pripravimo po želji ali možnosti izbire. Bučke v solati: posebej jih skuhamo, zabelimo, dodamo sol, kis, olje, peteršilj in premešamo.
|
JAGODNA PENA ½ kg jagod 20 dag sladkorja 1 dl vode limonin sok
|
1. način: Vodo in sladkor zavremo in naj vre 3 minute. Ohladimo. Pridamo limonin sok in vse skupaj z jagodami zmiksamo. Lahko dodamo žlico mleka ali smetane. Sadno peno postavimo v hladilnik do serviranja. Dobro ohlajeno razdelimo v skodelice ali kozarce za sadno kupo ter takoj ponudimo z vafeljni ali krhkimi flancat. 2. način: V mešalnik damo razpolovljene jagode, sladkor, 1 dl sladke smetane, 2 sveža beljaka ter miksamo, da nastane pena. Do serviranja postavimo v hladilnik.
|