PARADIŽNIKOVA MEZGA Paradižnik, ki ga imamo (dovolj je tudi že 2 do 3 kg), očistimo, izrežemo in operemo ter osušimo in damo brez dodatka tekočine kuhati v široko posodo, ki smo jo namazali le z nekaj kapljicami olja. Večkrat premešamo do dna. Počakamo do prvega vrenja. Če je precej vode, postavimo cedilo, da poberemo bistro tekočino. Iz nje lahko kuhamo juho, ostane pa nam kakovostna, gosta mezga. Dodamo vejico peteršilja, zelene, bazilike (te začimbe lahko povežemo v šop in jih priložimo). Ko je popolnoma mehak, se ga prepasira. Pri miksanju s paličnim mešalnikom bodo ostale lupine. Nato ga temeljito solimo (pest ali dve soli, sol je edini konzervans) in še enkrat skuhamo za 10 do 15 minut. Takoj ga damo v vroče kozarce ali steklenice. Zapiramo s pokrovčki in damo v škatlo ali na pult ter pokrijemo z odejo, da se počasi ohladi. Lahko dodamo k prvemu kuhanju tudi papriko in čebulo, vse skupaj prepasiramo. Taka mezga bo prav prišla za rižote, ješprenj, testenine, sataraš ... Za juhe so primerni zmrznjeni celi paradižniki ali kosi paradižnikov.
|
BUČKE ALI KUMARE ZA SKRINJO Olupimo, razpolovimo in z žlico očistimo semena, z multipraktikom jih naribamo na rezance ali narežemo na lističe, ali z običajnim strgalnikom naribamo kot repo. Damo jih v vrečke (količino, ki jo potrebujemo) in damo v skrinjo. Dobro je vrečke označiti z etiketami!
|
BUČKE V KOMPOTU 2 kg bučk 1 citronka 1 kg sladkorja ¾ l belega vina klinčki cimetova skorja
|
Očiščene narežemo na 1 cm velike kocke. Prilijemo hladno vodo in pridamo citronko. Premeša in pusti stat nekaj ur (lahko tudi 5). Dodamo sladkor, vino, cimet, klinčke. Kuhamo in vre na 10 minut (odvisno od vrste bučk - preverimo: dovolj je, če gre zobotrebec zlahka ven). Takoj nalijemo v kozarce i pokrijemo, da se počasi ohlaja.
|
FIŽOL ZA SKRINJO Uporaben je za juhe, enolončnice, narastke, solate ...Je bolj uporaben kot vložen v kozarce. Narežemo ga na kratko (lahko nizkega ali tistega, ki raste na kolih). Očiščenega damo v vrelo vodo, ga blanširamo. Ko se hočejo kazati prvi znaki vrenja, ga obrnemo. Poberemo ga z lopatico na cedilo, damo blanširat naslednjo količino. Stresemo na prt na mizo in pustimo, da se ohlaja. Potem ga naložimo v vrečke in s šivanko spustimo zrak, da se ne bo nabiral sreg. Zmrznjenega ga oplaknemo s hladno vodo in damo v vrelo vodo kuhat. Ko zavre, ga solimo in do mehkega skuhamo.
Vlaganje v kozarce: fižol prevremo v rahlo slani vodi do 10 minut. Pustimo ga, da se ohladi. Naložimo tesno v kozarce, dodamo raztopino, kot za vlaganje kumar in dobro zapremo. Kozarce kuhamo v posodi - na dno damo krpo, vode v posodi naj bo skoraj do vrha kozarcev. Vre naj 15 minut - nato kozarce preložimo in pokrijemo z odejo.
|
VLAGANJE KUMAR Raztopina kisa: 1 l kisa za vlaganje 2 l vode 2 pesti soli 2-3 žlice sladkorja zrno popra lovorov list vinska vitica vršički kópra
|
Najprej pripravimo raztopino kisa. Vse sestavine zanjo skuhamo in nato ohladimo. Kumare skrtačimo, odrežemo rjave madeže, opremo in dobro osušimo. Naložimo v kozarce - čim tesneje skupaj. Zalijemo z ohlajeno raztopino kisa. Polne kozarce zapremo in damo na pekač. Tega pa na spodnji nivo v pečici, vanj nalijemo za 2-3 mm vode. Postavimo v 180 do 190 stopinj Celzija vročo pečico za 20 minut. Ko se po tekočini v kozarci dvigujejo mehurčki in so kumare spremenile barvo, je to znak, da je ta postopek končan. Lahko jih pustimo v pečici, da se ohladijo.
|