32. oddaja
By Matjaž on Avg 9, 2006 | In Uncategorized | Pošlji odziv »
Zelenjavna juha
Ajdova kaša z gobami
Bučke v solati
Sadna omaka ali čežana
ZELENJAVNA JUHA |
Uporabimo lahko različno zelenjavo: korenček, zelje, fižol, cvetačo ... Narezano damo kuhat v vrelo kostno juho. Če nimamo nič juhe, na olju popražimo čebulo in pridamo zelenjavo ter jo pražimo, da spremeni barvo. Potem potresemo moko, zalijemo in pridamo olupljen, narezan paradižnik ali mezgo (kislina bo dobro dela), solimo, dodamo lovor in juha naj počasi vre, da se zelenjava zmehča - ne preveč, 10 - 15 minut. |
AJDOVA KAŠA Z GOBAMI |
Na maščobi pražimo sesekljano čebulo. Pridamo očiščene, narezane gobe in jih dobro prepražimo, gobji sok - tekočina se pokuha. Potem začinimo s soljo, česnom, poprom. Nato pridamo prebrano kašo, kratko mešamo ter zalijemo z vročo - vrelo juho - vodo. Premešamo, če je treba, dosolimo, pokrijemo in naj zelo počasi, pokrito vre, do mehkega - do 30 minut. Nič ne mešamo! |
BUČKE V SOLATI |
Buče olupimo, očistimo seme in zrežemo na centimetrske kocke ter kuhamo v vreli slani vodi s kisom tako dolgo, da posteklenijo. Odcedimo in pustimo, da se ohladijo, nato jih stresemo v skledo, potresemo s sesekljanim peteršiljem, česnom, poprom, zabelimo z oljem in okisamo. Rahlo premešamo. |
SADNA OMAKA |
Sadje (različno) očistimo, narežemo na kose in z malo vode dušimo oziroma prevremo. Omehčano sadje pretlačimo, če ga nismo olupili, da odstranimo lupine. Olupljeno zmehčamo, pa samo zmiksamo. Po okusu osladkamo, pridamo aromo: cimet ali vanilijo, limonin sok, seveda je odvisno od vrste sadja. Sadna omaka je lahko redkejša ali gostejša. Hladno damo v skodelice in po želji obogatimo s kepico sladoleda! |
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« 33. oddaja | 31. oddaja » |