JUHA S KOSMIČI IN ZELENJAVO 8 dag kosmičev (ovsenih ali drugih) 1 čebula 2 žlici olja 1,5 l vode ali juhe 15 dag zelenjave (korenček, paprika, fižol) muškatni orešček sol peteršilj
|
Na olju prepražimo fino sesekljano čebulo z 2-3 žlicami vode, da se bo najprej skuhala in nato še pražila. Ko se bo pražila 2-3 minute, dodamo narezano zelenjavo in zalijemo za 1,5 l vode oz. juhe. Dodamo pečenkin sok ali jušno kocko. Dosolimo, dodamo orešček. Pustimo, naj 15 minut mirno vre - tako bo juha dobrega okusa - da bo zelenjava mehka.
|
TESTENINE Z OMAKO IZ SVEŽEGA PARADIŽNIKA 8 dag (poljubnih) testenin na osebo omaka: 1-2 žlici olja čebula vsaj ½ drobne paprike nekaj zrelih paradižnikov sol, začimbe: bazilika, origano peteršilj, zelena
|
Najprej pripravimo omako, saj lahko počaka in jo tako kasneje lahko pogrejemo. Uporabimo paradižnike, ki niso več primerni za solato. Na olju prepražimo čebulo, dodamo drobno narezano papriko in olupljene paradižnike (enostavno jih olupimo, če jih prej potopimo v vročo vodo). Kuhamo na mirnem ognju, dodamo sol, sesekljan peteršilj, zeleno, začimbe. Na koncu lahko potresemo s sirom. Dodamo sezonsko solato.
|
BLITVA S ČESNOM NA OLIVNEM OLJU ½ kg blitve sol olje česen
|
Blitvo očistimo, močnejša stebla dvakrat prerežemo. Najprej v vreli vodi pokuhamo liste. Jih poberemo na cedilo in takoj poškopimo z vodo, da ohranijo zeleno barvo. Stebla se kuhajo nekaj več minut. Na pogreto olje s česnom damo blitvo, z vilico rahlo pretresemo, solimo. Ne mešajmo s kuhalnico, da se ne bodo naredili kupčki. Okus dopolnimo s peteršiljem. Na isti način pripravimo jed s špinačo.
|
RULADA S KAVNIM PUDINGOM 4 jajca 4 žlice sladkorja 4 žlice moke pecilni prašek Krema: 3 dl prave kave 3 žlice sladkorja vanilijev puding 12-15 dag masla Obliv: 15 dag sladkorja v prahu 1 beljak 2-3 žlici kave
|
Biskvit lahko spečemo že prej, ko rabimo pečico. Med moko orehe in imamo orehovo rulado. Iz beljakov naredimo sneg, ko je trd, dodamo sladkor po žlicah (bolje kot vse na enkrat - sneg pa ostane še bolj trd). Dodamo rumenjake, miksamo 1-2 min. Nato pa z metlicama v roki rahlo zamešamo moko s pecilnim praškom (lahko dodamo lim. lupino ali orehe). Damo na namazan (s trdo maščobo, ne oljem) in pomokan pekač (lahko tudi na peki papir). Pečemo od 10 d 12 minut pri 200 stopinjah Celzija. Če bomo dlje pekli, bo biskvit suh in trd. Ko ga damo iz pečice, gremo z nožem ali tanko lopatko ob stenah in po dnu testa. Ko se ohladi, ga obrnemo na desko. Če bomo vročega, se bo skorjica prejela na desko. Ko je ohlajeno, pokrijemo s pekačem. V zavrelo osladkano kavo vlijemo puding zmešan z nekaj žlicami kave in skuhamo puding. Dobro naj prevre, mešajmo. Odstavimo in posodo damo v mrzlo vodo. Za aromo lahko damo še malo ruma. Pogosto mešamo, dokler se ne ohladi. Maslo dobro zmiksamo - bolje ko je, bo krema bolj rahla. Kremo med miksanjem dodajamo. Rulado lahko navlažimo s kremo in aromo. Testo namažemo s kremo in spravimo v hladilnik. Obliv: sladkor v prahu presejemo in dodamo beljak. Zavremo kavo in dodamo sladkor z beljakom. Polijemo po vrhu rulade in nato z vročim nožem razmažemo. Rulada bo sočna, ko se omedi - čez nekaj časa.
|