35. oddaja
By Matjaž on Avg 30, 2006 | In Uncategorized | Pošlji odziv »
Paradižnikova juha,
Pastirsko meso,
Zeljne krpice,
Sacher torta
PARADIŽNIKOVA JUHA |
Paradižnike skuhamo, nato jih prepasiramo ali zmiskamo s paličnim mešalnikom. Lahko čebulo popražimo na olju ali pa na olju brez čebule kratko zamešamo moko. Ne delamo prežganja. Zalijemo z zajemalko vode, dodamo paradižnikovo mezgo (lahko jo pasiramo neposredno v posodi). Dodamo začimbe (papriko lahko kasneje odstranimo) in primerno osolimo. Če je juha preslana ali premočna, dodamo žlico ali dve kisle smetane s ščepom moke. V smetano lahko damo pol žličke sladkorja. Če je juha bogato kremna, srednje gostljata, lahko zakuhamo kruhove kocke ali pa riž (kuhan ali pražen), ki je ostal do prejšnjega dne. Dodamo ga žlico ali dve v zadnjih petih minutah vrenja. Za zakuho so dobri tudi rezanci. |
PASTIRSKO MESO |
Če uporabljamo mlajše meso, bo jed hitreje pripravljena. Meso narežemo na kocke oz. listke, kot jetrca in damo pražit na čebulo, tudi če čebula še ni do konca spražena. Skupaj pražimo, da zadiši. Jed bo okusnejša, če dodamo rezino paprike in česen. Ne solimo takoj, ker sol pospešuje izluženje mesnega soka. Prilijemo vodo, dodamo lovorov list in pokrijemo. Na lističe narezane gobe popražimo na slanini ali olju. Začinimo jih s česnom, nežno posolimo, stresemo k mesu. Vmešamo smetano, ki smo ji dodali pol žličke moke. Če nimamo gob, lahko smetani dodamo žlico instanta (juhe ali omake), in to prelijemo čez meso, da prevre za 2-3 minut. Po okusu dosolimo. K tej jedi sodi kruh, zmečkan krompir (odcedimo , stlačimo in damo 1-2 žlici maščobe ali olja - ne delamo pireja), dušen riž ali ajdova kaša. |
ZELJNE KRPICE |
Zelje pripravimo praženo ali prisiljeno. Na 0,5 cm narezano zelje posolimo, dodamo kumino in kis in tako naj počaka v skledi, da se omehča. Damo ga na praženo čebulo. Zelje pražimo, dokler se da, da upade, nato prilijemo juho ali vodo (krompirjevo), dosolimo, ko je zelje mokro, popramo. Kuhane testenine odcedimo, stresemo v zelje, zmešamo, dodamo žlico pečenkinega soka. Ta jed se poda k pečenemu mesu, lahko pa jo ponudimo kot samostojno. Malo jo lahko popramo. |
SACHER TORTA |
Margarino damo dovolj zgodaj iz hladilnika, da se omehča. Dodamo ji z nožkom narezano čokolado. Jajca ločimo in iz beljakov naredimo sneg. Dodamo mu polovico sladkorja (5 žlic). Margarino s čokolado fino skremamo. Dodamo rumenjake in malo sladkorja, da je čokolada vsa raztopljena. Potem dodamo še sneg, potresemo ga z mešanico moke, kakava, čokolade in pecilnega praška. Z ročnimi obrati počasi mešamo, da se vsa moka porazdeli. Nato damo v model namazan z maščobo in pomokan. Pečemo 40 minut v 190 ºC vroči pečici. Če imamo ventilatorsko, ventilatorja ne uporabljajmo in raje izberimo program gretja spodaj in zgoraj. Če tega ne bomo naredili, bomo v sredi dobili jamico. Ko je pečeno, damo model takoj na desko, obrnemo, večkrat zavrtimo, da se ohladi z obeh strani in se skorja ne prime podlage. Še toplo dvakrat prerežemo in namažemo z marmelado (najboljša je marelična), še prej pa navlažimo z rumom (v razmerju 1:1 z vodo). |
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« 36. oddaja | 34. oddaja » |