56. oddaja
By Matjaž on Jan 31, 2007 | In Uncategorized | Pošlji odziv »
Kisla juha s kruhom
Mrežna pečenka
Kuhan krompir s pečenkinim sokom, zeljna solata
Ocvrta jabolka
KISLA JUHA S KRUHOM |
Kosti (noga, uhelj, košček bočnika, kosti ob členkih), lahko pa tudi iz jušno kocko damo kuhat v hladno vodo in pustimo naj počasi vre - vsaj ¾ ure, lahko do 1 ½ ure. Paziti moramo, da juha ne vzkipi, sicer bo vse najboljše, kar da okus juhi, šlo po štedilniku, juha pa ne bo nič prej narejena, če močno vre. Skuhano ohladimo in precedimo ter znova pristavimo. Ko zavre, dodamo podmet. V kisu razžvrkljamo moko in redko tekoče zlijemo v juho, da spet pride do vrenja - 6 minut, da se moka pokuha. Meso na kosteh oberemo in damo v skledo, nato pa zalijemo z juho. Zraven ponudimo sveže narezan kruh ali popečene kruhove kocke. Ta juha je za osvežitev, zbuja tek. |
MREŽNA PEČENKA Pečenka je že v osnovi iz svinjskega mesa, drugače se to v imenu poudari. |
Mrežico razgrnemo, meso nasolimo in začinimo. Po mrežici damo rezino česna, poper, po mesu začimbe in dišave. Skupaj zavijemo. Pečenka je še boljša, če jo damo v kozico, pokrijemo in damo pečt naslednji dan - tako se okusi porazdelijo. Pečemo v 190º Celzija vroči pečici. Ob meso prilijemo malo vode ali juhe, dodamo na kolobarje narezana korenček in čebulo. Najprej naj se po površini naredi skorja, nato prilivamo tekočino (lahko juho ali vodo). Mesni sok se ne sme posušiti ali zažgati. Pečena bo v 90-ih minutah, odvisno od vrste mesa. Če jo bomo večkrat polili, bo bolj sočna. Ko je narejena skorja, lahko vročino zmanjšamo. Lahko tudi meso pokrijemo z alu folijo ali drugim pekačem. Ko je meso pečeno, ga damo za 5 minut iz pečice, da se uleži in ga lepše narežemo. Pokapljamo s pečenkinim sokom. |
KUHAN KROMPIR S PEČENKINIM SOKOM Pečenkin sok ni dodatno zamaščen, je samo sok mesne beljakovine, je pravšen za zabelit prilogo. |
Krompir skuhamo tako, da ga takoj postrežemo: olupljenega narežemo na 2 mm debele listke ali v drugo obliko, zalijemo z vodo, solimo, po 12-ih minutah bo skuhan. Odcedimo ga, stresemo na servirni krožnik. Takoj zabelimo z nekaj žlicami pečenkinega soka. Ne nalagamo ga z žlico, samo stresemo. Postrežemo na pogretih krožnikih (pogrejemo v pečicah, na topli plošči, nad juho, potopimo v toplo vodo). |
ZELJNA SOLATA |
Zelje narežemo, očistimo. Posolimo, kuina, pretresemo, pustim 1/2 ure, da se omedi, olje, kis, poper. Mogoče komu paše tudi krompir med zeljem. |
OCVRTA JABOLKA |
Lahko jih ponudimo k pečenki ali ob krompirju (k slani jedi) ali pa kot sladico. Jabolka olupimo, izrežemo peščiče. Jajci posolimo in z metlico razžvrkljamo. Prilijemo mleko in pivo (lahko samo eno ali drugo). Dodamo moko, olje in gladko razmešamo (bolj gosto testo, kot za omlete). Če bomo naredili jed za sladico, jabolka pred cvrenjem pomokamo v sladkorju. Če so suha, so primerna za prilogo. V široko posodo damo za 1 prst olja in jih zlato rumeno ocvremo. Pobiramo jih na na cedilo, kjer počakajo do serviranja, a ne pokriti. |
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« 57. oddaja | 55. oddaja » |