57. oddaja
By Matjaž on Feb 7, 2007 | In Uncategorized | Pošlji odziv »
Zdrobovi žličniki v kostni juhi
Telečja obara
Ajdova kaša, solata
Krhki flancati
ZDROBOVI ŽLIČNIKI V KOSTNI JUHI |
Najprej skuhamo juho, boljša bo iz mesa starejših živali oz. iz govedine, pri mesu mladih živali ali svinjini bo bolj motna. Lahko uporabimo več vrst kosti, tudi kokokšje. Zalijemo jih z mrzlo vodo in pustimo, da počasi pride do vrenja. Dodamo jušno zelenjavo: korenček, zêleno, gomolj peteršilja (samo gomolj, ker bo zelenje dalo drugačno aromo in juha bo bolj zelena) in paradižnik (cel iz zamrzovalnika). Malo solimo in mirno naj vre 1 uro, nato ugasnemo, da se počasi umiri. Juho nato precedimo in vanjo, ko spet zavre, zakuhamo žličnike. Te pa naredimo tako, da jajce in zdrob dobro zamešamo z vilico. Žličko pomočimo v juho in gladko zajemamo testo ter zakuhavamo žličnike enakomerne oblike. Lahko si pomagamo z dvema žličkama. Pokrito naj zelo mirno vro 6 minut. Na koncu lahko damo peteršilj. |
TELEČJA OBARA |
Uporabimo belo meso (teletino ali piščančje meso - prsni koš, pleče, vrat, flam, krače - bočnik), tudi obreznine od zrezkov ali od pečenke. Na košček narezano meso dodamo na sesekljano čebulo, ki je že malo uvela. Pražimo, da meso ne zadiši, ves čas mirno mešamo do dna. Potem solimo in damo začimbe. Prilijemo nekaj žlic juhe ali vode. Pokrijemo, da se še malo poduši. Ko je zmanjkalo tekočine, poprašimo z žlico moke in prilijemo zajemalko hlade vode ter premešamo. Počasi bo prišlo do vrenja, vmes pomešamo, da se moka porazdeli in ne ostane ne dnu. Po občutku prilijemo. Mora dobro prevreti do 10 minut. Če imamo meso s kostmi, kost oberemo in jo damo pražit (razen tankih pri piščancu) - dajo boljši okus. Obaro primerno okisamo in ponudimo. Zraven se poda kaša ali ješprenj. |
AJDOVA KAŠA |
V vrelo, slano vodo stresemo prebrano, oprano in odcejeno kašo. Lahko damo majhen lovorjev list. Pustimo, da nabrekne v pol ure. Tako pripravljena je boljša, kot če bi jo najprej pražili. |
KRHKI FLANCATI |
Moko in prašek presejemo v skledo, premešamo in naredimo jamico. Med prsti zdrobimo margarino, da dobimo kašico. Pridamo rumenjake, kislo smetano (lahko tudi sladkor), rum, vino, sladkor. Z roko umešamo testo, podobno rezančnemu. Dobro ga pregnetemo, prerežemo, da vidimo, če je gladko. Nato naj hlebček na pomokani deski počiva vsaj pol ure. Kasneje ga razvaljamo za nožev rob debelo v kvadratno obliko, da bo manj obreznin. Narežemo kvadratke in vsakega dvakrat zarežemo ali pa petkrat in stebričke prepletamo. To vsemoramo narediti pred cvrenjem. Ocvrte potresemo s sladkorjem. |
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« 58. oddaja | 56. oddaja » |