55. oddaja
By Matjaž on Jan 24, 2007 | In Uncategorized | Pošlji odziv »
Zelenjavna juha
Mesni burek, solata
Sadna torta s prelivom
ZELENJAVNA JUHA |
Narezano zelenjavo (korenček, zelje, brokoli, peteršiljeva korenina ...) spražimo na čebuli, poprašimo z moko in zalijemo z vodo. Kasneje dodamo kocko ali mesni sok, lovorjev list in dišave, lahko tudi kakšno žlico paradižnikove mezge. Mirno najv vre 15 do 20 minut. Poda se žlica ali dve limoninega soka ali domačega sadnega kisa. |
MESNI BUREK |
Nadev je boljši in okusnejši, če ga pripravimo dan prej. Na praženo čebulo damo meso in samo malo premešamo, ne pražimo. Solimo in začinimo ter premešamo in pustimo počivat. |
SADNA TORTA S PRELIVOM |
Že dan ali dva prej spečemo biskvitno podlago debelo 1 cm. Maslo skremamo, da je voljno in lepše sprejema rumenjake in sladkor. Pridamo tekočino (mleko in rum) in polovico moke. Miksamo, da postane gosto testo. Dodamo sneg, ki ga posebej pripravimo, potresemo z moko in pecilnim in premešamo z ročnimi metlicami. Vlijemo v nizek, širok, rebrast model ali pa spečemo v navadni kozici vsak 28 cm premera pri 180 ºC v 20 minutah. Pečenega po 5 minutah damo na desko in pustimo, da se ohladi. Nato ga rahlo navlažimo in namažemo z marmelado (ki smo ji dodali žlico ruma ali sadnega likerja) - da veže sadje - pazimo, da bo barvno pisano. Vrečico tortnega preliva, ki smo ga raztopili v treh žlicah kompotove vode, damo v 2 dl vrele kompotove vode. Ko se pojavijo mehurčki, odstavimo in nato mešamo med počasnim ohlajanjem. Dodamo 1-2 žlici arome (rum, breskov liker). Ko postaja gosto kot olje, poskusimo politi po sadju (ne sme pronicati). Mora biti gladko prelito, če se nam zgosti, jo spet pogrejmo. Ohladi se v hladilniku. Lahko popestrimo s sladko smetano. |
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« 56. oddaja | 54. oddaja » |