61. oddaja
By Matjaž on Mar 7, 2007 | In Uncategorized | Pošlji odziv »
Krompirjeva juha s koruzo
Sirov burek
Masleni grisini - hrustavci
KROMPIRJEVA JUHA S KORUZO |
Če nimamo nobene kostne ali goveje osnove, je najbolje, če zelenjavo popražimo. Najprej pražimo čebulo, ki smo ji dodali malo vode. Najprej naj se pokuha, nato še popraži. Dodamo na kocke ali listke narezan krompir. Če smo ga že prej olupili in ga dali v vodo, ga režemo nazadnje, da bo suh, ko ga bomo stresli na čebulo. Krompir mešamo dokler lahko, ker se škrob hitro izceja. Dodamo zmleto kumino in zalijemo z vodo. Pridamo dišave (timijan, lovor, česen). Večkrat premešamo (da se krompir ne prilepi dna) in počakamo, da pride do vrenja. Kuhano bo v 12-ih minutah. Kocke se ne bodo razkuhale, če bo krompir pražen! Dodamo koruzo, da v 2 - 3 minutah prevre. Korenček damo skupaj s krompirjem. Dobili bomo lepo barvo in lep sookus juhe. Če ni korenčka, je dobro dali paradižnikovo mezgo. Lahko dodamo sok omake ali pečenke (dober dodatek k zelenjavnim jedem). Na koncu damo še peteršilj (sesekljanega v juho ali pa le položimo vejice). Juho ponudimo svežo. Ni je dobro imeti na toplem, ampak naj si jo vsak posebej pogreje. Krompirjeve jedi spreminjajo videz in okus, če jih hranimo na toplem. |
SIROV BUREK |
Vlečeno testo lahko kupimo ali ga naredimo sami. V moko naredimo jamico in dodamo sol, olje (da bolje ugnetemo in se lepše vleče), jajce in med mešanjem prilivamo toplo vodo ali mleko (da lepše ugnetemo oz. da hitreje počiva). Ko je zmešano, ga damo na pomokano površino in ga dobro gnetemo pod rokami. Naredimo bolj krepko testo kot za jabolčni zavitek. Gmota mora biti enakomerno pregnetena - lepo se mora ločiti od podlage. Če bomo gnetli urno, bo dovolj 5 minut. Na leseni pomokani deski naj pokrito počiva vsaj 30 minut (več kot počiva, lepše se vleče) - prej ga še nežno pomokamo, nič pa ne mažemo z oljem. Če se nam mudi, pokrijemo s pogreto posodo! Med tem si pripravimo skuto. Ta mora biti suha. Če je mokra, jo osušimo z naribanim kruhom ali žličko drobtin. Skuti dodamo malo soli, jajce, smetano (če je mokra, nič smetane) in dobro premešamo. Na mizi, pogrnjeni s prtom (boljše je več plasti), testo najprej z valjarjem potolčemo, nato ga razvaljamo v elipso. |
Pokapljamo ga z oljem, razmažemo in začnemo vleči. Dobro je že prej pripraviti pekač in ga namazati z margarino ali oljem, tudi stene. Preden testo spustimo nazaj na prt, na sredino prta damo pekač. Nato testo spet razvlečemo, da ga bo čez vsako stranico gledalo še za dolžino pekača. Ne razvlečemo pretanko kot npr. za zavitek. Na vogalih pekača testo odrežemo na vse štiri strani. Nato ga malo pustimo, da se osuši. Prvo plast namažemo z žlico kisle smetane (ali margarino). Nanjo naložimo izrezan kos testa in jo namažemo. Nato enakomerno naložimo ¼ nadeva. Postopek (dve plasti testa + nadev) ponavljamo, dokler lahko. Testa ne nategujemo, naj bo rahlo nagubano. Na vrhu naj bo testo, ki ga pomažemo z maščobo. Burek prebodemo z dvorogelno vilico in postavimo v 180 do 190 stopinj Celzija ogreto pečico za ¾ ure ali eno uro. Tudi med peko lahko malo prebodemo ali poravnamo. Če dobiva lepo barvo, lahko temperaturo znižamo. Pečen burek malo pustimo, da vročina skipi. |
|
MASLENI GRISINI - HRUSTAVCI |
Kupljeno listnato testo odmrznemo in vsako ploščico posebej enakomerno razvaljamo za 2 mm debelo na velikost formata A4. Vsakič ga iz podlage dvignemo z valjarjem, da gre testo neprisiljeno narazen. Površino namažemo z razžvrkljanim jajcem ali samo z beljakom, da je površina vlažna. |
S koleščkom razrežemo na 2 cm debele trakove in nato jih prerežemo, da so palčke visoke 4 prste. Testo se še skupaj drži! Če bi narezali in nato namazali, se testo ne bi dvignilo na robu, ker smo pomazali z jajcem. Potresemo s sezamom, bučnico, različnimi zrni, kristalom soli. Z nožem razrezane palčke damo na suh pekač, vmes pustimo ½ centimetra prostora. Damo v pečico (lahko tudi počaka do 30 min na pekaču), da dobi lepo rumeno oranžno barvo. Preložimo v škatlo in ko se ohladijo, jih pokrijemo. Tako dolgo ostanejo sveži. |
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« 62. oddaja | 60. oddaja » |