62. oddaja
By Matjaž on Mar 14, 2007 | In Uncategorized | Pošlji odziv »
Zeljna juha
Sesekljani zrezki v omaki s testeninami in dušenim porom
Sadna čaša
ZELJNA JUHA |
Zelje očistimo, stanjšamo ali izrežemo ter narežemo na 2 cm velike kocke ter ga damo kuhat v vrelo vodo, ki smo jo solili in dodali kumino (zelje je okusnejše). Kuhano bo v 15-ih minutah, nato ga odcedimo. Vmes damo kuhat krompir ter drobno sesekljamo čebulo. Damo jo na hladno olje, da se pogreva in se počasi praži ter postane zlatorumene barve. Krompir odcedimo v skledo in ga stlačimo ter zabelimo s prepraženo čebulo (za dober okus). Dodamo stisnjen česen in zelje, prilivamo krompirjevko in mešamo, da napravimo juho. Pridamo paradižnikovo mezgo, lahko pa damo nekaj svežega korenčka kuhat s krompirjem (bo lepa in sookusna juha). Dolijemo še sok pečenke ali mesni sok ter dodamo peteršilj (vejico ali sesekljanega). Jed lahko pripravimo tudi iz kislega zelja , ki smo ga temeljito oprali in odcedili, in nato narežemo na manjše koščke. |
SESEKLJANI ZREZKI V OMAKI S TESTENINAMI IN DUŠENIM POROM |
Rezino kruha polijemo s 3-4 žlicami toplega mleka, vode ali juhe in ga fino zdrobimo. To damo namesto drobtin - te zelo posušijo meso, zato jih nikoli ne damo, ker sicer zrezki počijo. Napojen kruh pa rahlja maso in jo dobro veže. Dodamo še druge sestavine: meso, peteršilj, čebulo, česen, jajce, malo gorčice ...Pomešamo z roko, da se dobro veže. Lahko tudi počaka. Naredimo zrezke. Olje v ponvi pogrejemo in zrezke (polpete) polagamo na vroče olje, da se opečejo na obeh straneh (odlagamo jih v posodo). Ko so vsi opečeni, jih preložimo nazaj v ponev in prilijemo nekaj žlic vode. Pustimo, da se pokrito dušijo 20 minut (da se meso zmehča).
Dušen por. Očistimo ga (damo zraven še zelenje), odrežemo in po dolgem razpolovimo, narežemo na ½ cm velike rezance. Pražimo jih na pogretem olju, da ovene. Dodamo malo vode in soli ter pokrito dušimo. Lahko potresemo z parmezanom ali drugim trdim sirom. |
SADNA ČAŠA |
Piškote ali suh biskvit prelomimo in damo v skodelice. Sadje bodisi odtajamo ali uporabimo svežega oz. iz kompota. Vse damo v skledo, sladkamo, dodamo sok limone (ali mandarine, pomaranče, lahko tudi sadni liker) in zmešamo ter naložimo na piškote. Na vrhu okrasimo s sladko smetano (lahko dodamo malo vanilije. Okrasimo s sadjem. |
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« 63. oddaja | 61. oddaja » |