60. oddaja
By Matjaž on Feb 28, 2007 | In Uncategorized | Pošlji odziv »
Prežganka
Polenta z zelenjavo, solata (radič ali motovilec)
Biskvit s sadjem
PREŽGANKA |
Po barvi poznamo svetlo, srednje in temno prežganje. Barva je odvisna od jedi, za katero se pripravlja. Prežganje je sicer skoraj izključeno iz naših kuhinj, ker je boljši in bolj zdrav način zgoščevanja jedi podmet. Za to juho pa je nujno potrebno prežganje, in sicer temno. Moka mora biti temno rjave barve. Zato je potrebno biti stalno prisoten pri pripravi jedi. |
POLENTA Z ZELENJAVO |
Na podoben način lahko pripravimo tudi polento z mesim nadevom, kot narastek pa z jabolčnim ali skutinim nadevom. Če nimamo koruznega zdroba, lahko vzamemo pšeničnega. Lahko jo skuhamo samo na mleku ali samo na vodi oziroma na kombinaciji. Ko bo jabolčni ali skutni nadev, bo bolj prijala polenta skuhana z mlekom. Pri kuhanju polente lahko damo tudi žlico olja. |
BISKVIT S SADJEM |
Ločimo jajca in iz beljakov pripravimo trd sneg, da naredi vršičke. Šele ko je trd, mu dodamo sladkor (sicer bo sneg voden) , in sicer po malem in sproti mešamo. Nato še posamezno dodamo rumenjake. Moko in olje dodajamo postopoma. Po površini potresemo malo moke in 2 žlici olja. Naredimo nežen obrat z metlico. Postopek ponavljamo, dokler imamo moko in olje. Tako olje preko moke zamešamo v testo. Drugače se olje ne bo zamešalo v testo in se ne bo enakomerno speklo. Testo poravnamo v namazan in pomokan pekač z višjimi stranicami, do dva prsta visoko. Natresemo pripravljeno sadje. Postavimo v 180 stopinj vročo pečico za 20 minut. En znak, da je pečeno, je, da odstopi od stene pekača. Poizkusimo še, kako je pečeno na sredini. Sladico damo iz pečice, nekaj minut počakamo, z nožem si pomagamo, da odstopi od roba in jo iz pekača preložimo na desko. Počakamo, da se pohladi. Če jo ohranimo zaprto v posodi, je sočna še nekaj dni. |
Duhovna hrana nas približa Bogu, telesna hrana je potrebna za fizično kondicijo, da lahko duhovno živimo. Kuhamo vsak dan, kakor tudi molimo vsak dan - zjutraj, opoldne, zvečer, pa tudi vmes. Če je na krožniku vsaj juha, se naj naredi znamenje križa, v zavesti, da nam je to naklonil Bog po rokah gospodinje, mame ...
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« 61. oddaja | 59. oddaja » |