64. oddaja
By Matjaž on Mar 28, 2007 | In Uncategorized | Pošlji odziv »
Repa s praženim mesom (segedin golaž)
Ajdovi žganci s krompirjem
Čežana s pudingom
Jagenjček - kot velikonočni okras
REPA S PRAŽENIM MESOM (SEGEDIN GOLAŽ) |
Repo stresemo v skledo, nalijemo vodo in operemo kot solato. Nato jo damo v kozico, nalijemo svežo vodo in pustimo, naj se kuha pol ure. Sesekljano čebulo damo pražit in ko je na pol pražena, damo na koščke narezano meso. To se mora dobro prepražiti, da se začne drobiti in da se pojavi vonj. Pridamo sesekljan česen, lovor, šele zdaj solimo (prej dodana sol bi pospeševala izluževanje sokov), prilijemo nekaj žlic vode ali juhe in pustimo, da se pokrito duši. V drugo posodo zmešamo mezgo, moko in vodo ter zamešamo med meso. Dodamo še odcejeno repo. Lahko dodamo krompirjevo vodo oz. vodo od repe. Po okusu še dosolimo in pustimo, naj dobro prevre. Ta jed nas počaka. Zraven damo kruh, krompir ali žgance. |
AJDOVI ŽGANCI S KROMPIRJEM |
V soljeno vodo damo olupljen in na listke narezan krompir, ki bo kuhan v 10 minutah. Nanj stresemo dobro (ne staro) moko in pustimo, da dobro prevre, da gre voda čez moko (z ročajem kuhalnice naredim luknjo). Prevre v 10-ih minutah, pri tem prilagajamo temperaturo. Vmes pogrejemo maščobo za zabelo. Vodo od žgancev odlijemo v posodo. Čim več jo odlijmo, da ne bodo premokri. Dodajmo jo še lahko. S kuhalnico oz. lažje leseno lopatko mešamo in po žlicah pridajamo nazaj žgančevko. Mešamo, dokler ne bo trdo, kot si želimo. Prelijemo z zabelo, da zacvrči. Bodo dokaj drobljivi ne bodo zamaščeni. Počakajo na toplem. |
ČEŽANA S PUDINGOM |
Jabolka očistimo in olupimo in damo kuhat v malo količino vode 3-5 minut. S paličnim mešalnikom jih zmiksamo. Po okusu osladkamo, limonin sok, cimet, naredimo gostejšo čežano. Skuhamo puding. SLadkor damo kuhat v mleko, namesto v čežano. Zakuhamo, urno mešamo z metlico. Pri vanilij pudingu za aromo dodamo sadni liker, sok pomaranče ali mandarine. Damo vsako zase v skodelice ali skupaj zmešamo. |
JAGENJČEK - kot okras za veliko noč, ni za jest |
Jajca, sladkor miksamo 2 minuti in zamešamo moko. Damo v dobro namazan in pomokan model. Zgoraj pustimo za dober prst prostora. Pokrijemo, če pokrova ni, karton ovijemo v alu-folijo, pomažemo z oljem in privežemo. Damo v pečico na spodnjo pozicijo. Pečemo pol ure na 180 do 185 stopinj, nato pa zmanjšamo na 160 do 165 da se dopeče. Previdno vzamemo ven, odrežemo preostre robove. Dobro je, da se kakšen dan osuši. (Če bo led kasneje spremenil barvo, pomeni, da se biskvit znotraj kisa.) |
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« 65. oddaja | 63. oddaja » |