ZDROBOVA ZELENJAVNA JUHA 1 žlica masla -olja 7 dag zdroba ½ paprike (zelena ali rumena) 1 korenček 1,5 l vode sol, poper, peteršilj (ali drobnjak) 1 jajce ali beljak po želji listi zelene
|
Papriko narežemo na krajše rezance, korenček pa na grobo naribamo. V kozico damo maslo, zelenjavo in zdrob ter na suho mešamo in pražimo, da nastane prijeten vonj, zdrob pa oranžne barve. Zalijemo s krepko zajemalko hladne vode, nato pa s toplo vodo in pogosteje mešam, dokler juha ne zavre. Vre naj 10 minut. Jo dosolimo in po potrebi popramo. Razžvrkljamo jajce in z vilico zamešamo v juho ter jo takoj odstavimo. Počaka naj do serviranja. Tik pred tem še potresemo peteršilj. V juho se poda še sesekljan list zelene.
|
PONAREJENE RIBE Omletno testo: 1 jajce, sol, 2 dl mleka, 4 žl. moke, 5 žl. vode (mineralne) Nadev: 5-6 žlic drobtin 1 jajce 2 žlici kisle smetane sol, poper, peteršilj 4 stroki česna mleko Paniranje: 1 jajce, drobtine, 1,5 dl olja za cvrtje
|
Spečemo tanke omlete iz redkega testa. Drobtine zmešamo s smetano, jajci, česnom (bo dal vonj po ribah), peteršiljem, mlekom, soljo in poprom. Premešamo in pustimo, da se drobtine navlažijo in dobimo kot orehov nadev. Omlete namažemo do roba in tesno zavijemo (da ne bo lukenj). Poševno jih prerežemo na dve polovici in jih z vilicama paniramo v jajcu in drobtinah ter ocvremo. Odlagamo jih na cedilo. Jed lahko pripravimo že zvečer (tudi paniranje) in dokončamo naslednji dan.
|
PIRE S ČEBULO IN ŠPINAČA 80 dag krompirja sol 4 žlice olja 1 velika čebula 30 dag špinače sol, olje, česen, peteršilj (parmezan)
|
Špinačo obarimo v 2-3 minutah ter odcedimo ter z mrzlo vodo oškropimo. Na maslu, ki smo mu dodali česen, jo zabelimo. Krompir damo kuhat, vmes na olju pražimo sesekljano čebulo, da začne rumeneti. Ko je krompir kuhan, ga odcedimo (vode ne zavržemo), stlačimo ter mu dodamo praženo čebulo (lahko tudi vroče ocvirke, zaseko, olivno olje), morda še malo strtega česna, ter prilivamo vodo.
|
JABOLČNA PITA Krhko testo: 30 dag moke ½ pecilnega praška 15 dag masla - margarine 10 dag sladkorja v prahu in vanilij sladkor limonina lupina 1 jajce 1 žl. ruma 1 žlica kisle smetane Nadev: 80 dag očiščenega sadja 15 dag sliv ali jagod 1-2 žlici sladkorja malo cimeta limonina lupina, 2 žlici kisle smet.
|
Dobro je, da nadev pripravimo prejšnji dan ali zjutraj. Jabolka olupimo in razrežemo. V kozici jih potresemo z žlico sladkorja, malo cimeta, malo sadnega soka (limoninega), 1-2 žlici belega vina in dušimo. Vmes potresemo in reguliramo plin. V 10 minutah bo mehko. Naj se dobro ohladijo. Maslo med rokami zdrobimo v moko s pecilnim praškom. Pridamo sladkor (v prahu je boljši kot kristal), limonina lupina, jajce, rum, mleko in z roko naredimo testo, nič pa ga ne gnetemo. Testo damo počivat za vsaj 15 minut. (se zgosti). Razdelimo ga na dve polovici, Prvo razvaljamo za velikost pekača (ga nič ne mažemo), potresemo z drobtinami (ali orehi), nanesemo nadev, nato še kakšno jagodo, rozine, slive in pokrijemo z drugo razvaljano ploščo. Z roko rahlo potapljamo, pomažemo z oljem ali kislo smetano (ne z jajcem), ½ ure pečeno pri 190° C. Če so jabolka surova, pečemo dlje, testo pa je bolj suho.
|