65. oddaja
By Matjaž on Apr 4, 2007 | In Uncategorized | Pošlji odziv »
Kremna porova juha
Navadna zloženka, solata
Pečena šunka v testu za žegen
KREMNA POROVA JUHA |
Olupljen krompir narežemo na kose, zalijemo z vodo, solimo in damo kuhat. Med tem očistimo por: operemo ga in po sredini prerežemo ter narežemo. Na olju ga pražimo, da ovene. Nežno ga posolimo, dodamo malo krompirjeve vode in pokrito naj se duši 5 minut. Ko je krompir mehak, ga odlijemo, stlačimo in zabelimo z žlico ali dvema olja. Malo vode prilijemo nazaj in dodamo por ter zmešamo. Po okusu dosolimo in nežno popramo. Lahko dodamo še kakšno žlico pečenkinega soka in kislo smetano zamešano z moko. Smetana se mora zakuhati in nato jo odklopimo. |
ZLOŽENKA |
Testenine skuhamo v slani vreli vodi do mehkega oz. na ugriz. Med tem olupimo krompir, ga narežemo na listke in ga kuhamo 10 minut. Čebulo narežemo na tanjše rezance (se ne seseklja) in jo počasi pražimo. Vsako jed posebej odcedimo. V posodo v plasteh naložimo obe jedi, vmes damo praženo čebulo. Lahko pa namesto čebule med plastmi naribamo sir. Lahko zabelimo tudi z zaseko ali kislo smetano. Sestavljeno jed damo nad juho; če bi jo dali na ploščo, bi se prijela posode. |
ŠUNKA V TESTU |
Meso oplaknemo in obrišemo. Nato pripravimo kvašeno testo kot za kruh. Solimo ga ne, ker je že mesnina slana. Naredimo srednje krepko testo, ne premehko, gnetemo ga 5-6 minut. Nato ga pokrijemo, da začne lepo vzhajati. Pekač malo pomažemo s maščobo. Testo razširimo z rokami in ga položimo na pekač. Lahko ga tudi razvaljamo na deski, nanj položimo meso in zagrnemo z vseh strani. V 190 stopinj vročo pečico damo; ko naredi skorjico, zmanjšamo temperaturo in pečemo eno uro. Pustimo, da se nekoliko ohladi. Meso očistimo in ga pustimo ohladit. Lahko pa nesemo vse skupaj k žegnu. |
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« 66. oddaja | 64. oddaja » |