66. oddaja
By Matjaž on Apr 11, 2007 | In Uncategorized | Pošlji odziv »
Cvetačna juha
Omlete s šunko
Krompirjev hren
Skutine rezine s sadjem
CVETAČNA JUHA |
Juho pristavimo, da pride skoraj do vrenja. Vmes na manjše kocke narežemo zelenjavo, ki jo nato damo kuhat. Dodamo lovor, sol in poper. Kuhana bo v 10 do 15 minutah. Preden juho izključimo, zakuhamo kašo, omletne rezance, pražen riž, vlito jajce in juho pokrijemo. Lahko dodamo še peteršilj. |
OMLETE S ŠUNKO |
Spečemo tanjše omlete in ne pretankega testa. Lahko jih spečemo prejšnji dan ali vzamemo iz skrinje ... Jed lahko naredimo v pekaču ali narastkovi skledi. Plast omlet namažemo z jajčno smetano (soliti ni treba), potresemo nadev in nadaljujemo, dokler imamo sestavine. Na vrhu mora biti omleta. Z dvorogelno vilico vse skupaj prebodemo in prelijmo ostanek jajčne smetane. Tako bo jed bolj sočna. Pečt jo damo v 190 stopinj vročo pečico. Počakamo, da lepo zakrkne in malo naraste in jed je gotova. Vzamemo jo iz pečice in pokrijemo, da se skorja omedi. Tako počaka do serviranja. |
KROMPIRJEV HREN |
Najprej skuhamo krompir. Vodo odcedimo v skledo. Krompir stlačimo, dodamo nariban hren, olje, kis in po potrebi prilivamo krompirjevo vodo. Jed fino spiriramo. Podobna mora biti omaki, ne toliko pireju. |
SKUTINE REZINE S SADJEM |
Biskvit lahko spečemo dan ali dva prej. Moko izberemo po okusu, predlagam ajdovo. Najprej naredimo trd sneg, vanj zamešamo sladkor, pol vanilij sladkorja in zmiksamo. Prilijemo neumešane rumenjake in počasi z ročno metlico zamešamo moko, da se porazdeli. Testo damo za dober prst debelo v namazan pekač in normalno spečemo. Ko ga vzamemo iz pečice, ga obrnemo, malo kasneje tudi ločimo od pekača, ki ga pomijemo in nato z njim pokrijemo biskvit. V ¼ l mleka in s 4 žlicami sladkorja skuhamo vanilijev puding (bo zelo gost in bo namesto želeja). Med hlajenjem ga pogosto mešamo, da ne bo nastala skorja. Vmes lahko dodamo aromo (breskov liker). Osoljeni skuti dodamo sok pol limone in ohlajen puding ter kislo smetano (če je skuta pusta). To nanesemo po biskvitu in na vrhu naložimo sadje ter prelijemo tortni preliv, ki ga naredimo po navodilih na vrečici (namesto vode lahko uporabimo kompotovo vodo). Paziti moramo, da se gosti, ne pa trdi. Sladica počaka na hladnem. |
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« 67. oddaja | 65. oddaja » |