42. oddaja
By Matjaž on Okt 18, 2006 | In Uncategorized | Pošlji odziv »
Peteršiljevi štrukeljci (njoki) v juhi
Mesne kroglice v paradižnikovi omaki
Rumeni žličniki
Sadna šarlota
PETERŠILJEVI ŠTRUKELJCI |
Najprej naredimo vlečeno testo. Moko damo v posodo in naredimo jamico. Vanjo damo sol, jajce in olje, med mešanjem prilivamo toplo vodo. Naredimo malo krepkejše testo kot za jabolčni zavitek. Dobro ga pregnetemo, da se bo lepo valjalo in vleklo. Delo je končano je, ko je testo 'žametno', se ne prijema mize in rok. Damo ga na pomokano površino in pokrijemo s skledo (ne mažemo z oljem) in naj počiva vsaj pol ure. Tik preden bomo testo razvaljali, naredimo nadev. |
||
MESNE KROGLICE V PARADIŽNIKOVI OMAKI |
5 dag kruha brez skorje |
Omaka: |
malo juhe |
Za pripravo vzamemo 2 dni star kruh, svež se ne obnese. Prelijmo ga za 2-3 žlicama vročega mleka in ga damo med meso in druge sestavine. Pregnetemo ga z roko, na koncu naj malo počiva. V posodo damo za dober prst olja in kroglice naj se počasi na pol cvrejo, na pol pečejo, vmes jih obrnemo. Pobiramo jih na skledo z luknjicami, cedilo, na papirnato brisačo. Omaka: na olju prepražimo čebulo, dodamo moko in kratko pražimo. Nato prilijemo hladno mezgo (če je sveža, najprej zajemalko hladne vode), solimo, lahko damo rezino paprike, zelenje zelene!. Ko je prevrela, vložimo kroglice, da skupaj prevre za 5 do 10 minut. Lahko pripravimo vsako jed zase. Poleg lahko ponudimo kruh, krompir, kruhove cmoke ali rumene žličnike. |
|||
RUMENI ŽLIČNIKI |
V vrelo vodo damo eno žlico olja in zakuhamo zdrob. Zamešamo ga z metlico, ne vsega vsut notri. Ves čas moramo mešati, kasneje, ko je zgoščen, s kuhalnico. Mirno naj vre - do 15 minut (če je instant, je skuhan prej). Skuhana poletna lahko čaka. Z mastno žlico zajemamo žličnike in jih po želji lahko zabelimo. Če ni rumenega, lahko vzamemo pšenični zdrob, ali pol - pol. |
||
SADNA ŠARLOTA |
Želatino namočimo v skodelo z mrzlo vodo, če bo mlačna ne bo v redu. Jajca in sladkor damo v kovinsko posodo (kotliček naj ne ima robov, kjer bi beljakovina zakrknila) in z ročno metlico mešamo nad vrelo vodo. Zalijemo z vročim mlekom in stalno mešamo in v 2-5 minutah je skuhano. Izgleda kot rahlo gost puding. Ožmemo želatino in jo damo v kremo, premešamo, nato močno ohladimo, da se začne krema gostiti in med hlajenjem prilivamo dobro aromo - sadni liker ali sok sveže mandarine. V kremo damo stepeno smetano in nato še sadje. Lahko naredimo večbarvne kombinacije, v več plasteh. Dekoriramo s sadjem ali smetano. Če damo v eno skledo, jo namažemo s kapljico olja. Postavimo v hladilnik za 1 do 2 uri ali v skrinjo za ½ ure. Pred serviranjem pomočimo v vročo, ne vrelo vodo (če bo predolgo, se bo lahko krema cedila) in obrnemo na krožnik. Lahko okrasimo s smetano, sadjem, čokolado, orehi .... Lahko jo pripravimo brez želatine in v tem primeru je ne damo v eno skledo, ampak v manjše skodelice. |
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« 43. oddaja | 41. oddaja » |