112. oddaja
By Matjaž on Feb 27, 2008 | In Uncategorized | Pošlji odziv »
pasulj
polnozrnati kruh
nadevana pečena polenta
PASULJ |
Uporabimo beli fižol, ki je hitro kuhan. Namočimo ga v toplo vodo, še hitreje bo zmehčan v mehki vodi (prekuhani). S to vodo pristavimo, ko pride do vrenja odcedimo. Ko znova pride do vrenja, dodamo mesnino, sesekljano čebulo. Na olju pa pomešamo moko in česen, zalijemo in dodamo papriko, pomešano s hladno mezgo. Ko pride do vrenja, dodamo k fižolu. Po potrebi solimo in dodamo lovorjev list. Skupaj naj prevre. Ko je fižol mehak, je jed kuhana. |
POLNOZRNATI KRUH |
Sestavine zadoščajo za tri štruce ali en hleb. Moke stresemo v skledo. Ob rob damo sol. Posebej vzhajamo kvas: dodamo žličko sladkorja in malo toplega mleka. Damo v moko, zamešamo in pustimo, da vzhaja. Nato mešamo in prilivamo toplo tekočino (vodo ali mleko). Naredimo dokaj mehko (mokro) testo. Z obema rokama ga dobro pregnetemo (pod posodo damo pomivalko ali posodo postavimo na stol). Počistimo ga skupaj in pokrijemo s prtom ter pustimo eno uro vzhajati. Nato ga pregnetemo in dodamo zrnje. Vložimo v model za potico (do dobre polovice) ali na pekač, ki smo ga posuli z moko. Še enkrat vzhaja eno uro. Zadnjih 10 minut prižgemo pečico na 200 °C, peče naj se: hleb celo uro, štruce pa ¾ ure. Čim prej ga damo ohladit na mrežo, kruh pokrijemo s prtičem. |
NADEVANA PEČENA POLENTA |
Skuhamo lahko pšenično ali koruzno poletno: izbira je naša, lahko tudi kombiniramo, naša je tudi izbira ali bomo kuhali na mleku ali vodi. Možno je uporabiti tudi polento, ki nam je ostala od prejšnjega dne. Še vročo polento damo na pekač, ki je namazan z margarino in jo z žlico poravnamo. To zdaj lahko počaka. Vmes naredimo nadeva. |
Kdor je božji je sit, je rek, ki zelo drži bodisi ob nedeljskem kosilu bodisi ob jedeh, ki so nam všeč. To pravilo naj bi čimbolj osvojili in večkrat zavestno rekli: „Dovolj je bilo, naj bo še drugim dana tako dobro pripravljena hrana, kot je nam." To nas napravi široke in dobrohotne. Zmernost in bonton sta tukaj povezana.
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« 114. oddaja | 111. oddaja » |