119. oddaja
By Matjaž on Apr 16, 2008 | In Uncategorized | Pošlji odziv »
Golaževa juha
Ajdovi štruklji (orehov in skutin nadev)
Sirove palčke
GOLAŽEVA JUHA |
Je precejšna bolj redka jed kot golaž z zakuho: lahko krompir ali testenine. Lahko bi jo naredili iz belega - telečjega mesa, pa tudi iz svinjskega, golaž pa je samo iz govejega mesa. Pri juhi uporabimo meso plečeta - se bolj mehčalo kot od stegna ali bočnik. |
AJDOVI ŠTRUKLJI |
To je dobra, bogata, rahlo praznična jed. So specialiteta vsake gospodinje. Imamo tudi štruklje iz vlečenega ali kvašenega testa. Uporabimo lahko en ali drug nadev ali pa po skutinem potresemo malo orehov. Moko damo v skledo in počasi dolivamo vrelo slano vodo ter mešamo, da nastane testo. Ne pretrdo, presuho testo, pa spet ne premokro. Količina vode je odvisna od vrste moke. Posodo počistimo in pokrijemo s servieto in pokrovko (tako se ne bo sušilo in se ne bo nabiral kondenz). Počiva do valjanja. Sestavine za nadeve zmešamo (naj nadev ne bo premoker) in naj tudi malo počiva. Mizo pokrijemo z odejo ali flanelasto rjuho, prekrijemo s prtom in krepko pomokamo. Testo (spodaj bo mokro, zgoraj pa suho) še malo v rokah predelamo, nato pa ga razvaljamo, dokler se da. Tanko namažem z nadevom in ga na drobno zavijamo (prt vlečemo čez štrukelj). Prerežemo glede na širino posode. Lahko kuhamo nad soparo (na podstavek damo prtiček) ali pa v slani vodi (rahlo zavijemo v ožeto servieto posuto z drobtinami) - dovolj je, če je v vodi ½ štruklja in ni ga treba obračati. Kuhajo naj se povsem pokrito 25 do 30 minut (v obeh primerih). Lahko jih zabelimo z maslom ali drobtinami. Postržemo sveže - lahko slane s solato ali pa sladkane s kompotom. |
SIROVE PALČKE |
Listnato testo odtalimo in razvaljamo v velikost A4, narežemo na 1,5 cm široke trakove, dolžine 3-4 prste. Pomažemo z razžvrkljanim jajcem (ne čez rob) in potresemo. Uporabimo lahko sir ali pa sezam, lan ali kristale soli. Damo na suh pekač z milimetrsko razdaljo. Peče naj se 15-20 minut pri 190-200 °C. |
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« 120. oddaja | 118. oddaja » |