Zdrobova juha Hrenovke v krušnem testu, solata Punčeve tortice
ZDROBOVA JUHA 6 dag zdroba 4 dag masla 1 1/2 l vode 1 korenček (8 dag) 2 jajci peteršilj ali drobnjak
Juho bomo naredili po načinu praženja. Na raztopljenem maslu pražimo zdrob, da postane rahlo oranžne barve. Zalijemo z vodo, mešamo, vre na 6-8 minut. Naj bo bolj redka juha. Med tem olupimo in na drobno naribamo korenček v skledo, kjer bomo juho ponudili ali pa na poseben krožnik. Preden juho izključimo zamešamo razžvrkljani jajci. To legiranje juho zgosti - bo dovolj kalorična in lahka. Na koncu dodamo še sesekljan drobnjak ali peteršilj. Po potrebi solimo.
HRENOVKE V KRUŠNEM TESTU 3 pari hrenovk Testo: 60 dag moke: 30 dag pirine ali polnozrnate in 30 dag krušne ali bele 1 žlička soli 1 jajce 1 1/2 dag kvasa cca. 4,5 dl mleka ali vode 3 žlice olja
Hrenovke (boljše so tiste, ki niso vakuumsko pakirane) obarimo (damo v vročo vodo in počakamo le do vrenja) in ohlajene razrežemo na četrtine. Kožico prerežemo. Mešanici moke dodamo zdrobljen kvas pomešan z mlekom in sladkorjem ter zamešamo, da kvas začne vzhajati. Dodamo še toplo mleko (količina je odvisna od izbire moke) in gnetemo, da nastane mehko testo. Po žlicah dodajamo olje. Počistimo stene posode in pustimo, da s prtom pokrito vzhaja do 90 minut. Če prehitro vzhaja, vmes pregnetemo. Testo razvaljamo in razrežemo v kvadratke. Polagamo hrenovke in zavijemo ter odlagamo na namazan pekač (ne preblizu skupaj). Vzhaja naj 20 minut, nato namažemo z jajcem in damo v 190 do 200 °C vročo pečico, da dobi lepo barvo (cca. 25 minut). Iz ostanka testa naredimo majhne hlebčke, ki jih prav tako pomažemo z jajcem ter po želji posujemo z zrnjem. Namesto hrenovk lahko uporabimo pečenice (jih popečemo).
PUNČEVE TORTICE Biskvit: 4 jajca 12 dag sladkorja 12 dag moke 1/2 žličke pecil. praška Nadev: 3 žlice piškotnih drobtin ali starega biskvita 2 - 3 žlice marmelade 1/4 l sadnega odcedka z rumom 15 dag marmelade za mazanje
Sladica, ki jo lahko sami pripravijo otroci. Biskvit lahko pripravimo tudi iz 3 jajc (za eno jajce vzamemo po 3 dag sladkorja in moke). Iz beljakov naredimo sneg, zamešamo sladkor, ki utrdi sneg, dodamo rumenjake, naribano limonino lupino (oprati), po površini potresemo moko s pecilnim praškom iz metlicami ročno zamešamo (ohranimo spenjeno testo). Damo na namazan pekač in pečemo do 12 minut pri 200 °C. Pečenega takoj ločimo od sten pekača in obrnemo. Pustimo, da se ohladi - pokrito lahko tudi več dni. Z modelom za krofe izrežemo parno število krogov. Ostanke zdrobimo za nadaljevanje. Dodamo suhe piškotne drobtine (zdrobimo), marmelado, malo ruma ali sok ožete pomaranče. Prilijemo dober sadni sok (lahko tudi ožete pomaranče). Naredimo sočen nadev. Kroge navlažimo s sokom, namažemo površino z marmelado, vrnemo v model, dodamo nadev in pokrijemo z drugim navlaženim krogom. Lahko pokapljam s čokolado (ne oblivati), obložimo s smetano. Počaka v hladilniku.
S. Nikolina je doma iz Lenarta v Slovenskih goricah. Po končani srednji gospodinjski šoli v Šentrupertu pri Velikovcu na Koroškem je bila dve leti kuharica v znanem koroškem turističnem kraju. Nato se je vrnila v Slovenijo in stopila v red šolskih sester. Po noviciatu je naredila še srednjo medicinsko šolo. Pozneje je prevzela gospodinjske tečaje v samostanu Repnje pri Vodicah nad Ljubljano. Od poletja 2008 je z njimi nadaljevala v skupnosti na Brezjah, kjer je opravljala svoje redovniško poslanstvo. Nato so nekaj časa potekali tudi v Repnjah, od avgusta 2016 do marca 2017 spet na Brezjah. Po petnajstih mesecih poslanstva v gospodinjstvu, je sestra Nikolina od 1. julija 2018 spet na Brezjah. Ko se bodo začeli tečaji, vas bomo obvestili.