KUMARIČNA JUHA 35 dag krompirja ½ kg svežih kumar 1 paradižnik 1 l vode 3 žlice olja 1 čebula 3 stroki česna jušna kocka sol, lovorjev list peteršilj mleta kumina Podmet: 2 žlici navadnega jogurta ali kisle smetane ½ žličke moke
|
Krompir olupimo in ga razrežemo na manjše kose. Solimo in zalijemo z vodo. Med kuhanjem dodamo olupljen paradižnik (paradižnikovo mezgo) ali narezano korenje. Olupimo kumare in jih očistimo semenja ter jih naribamo (lahko strojno). Na olju prepražimo čebulo. Ko je svetle barve, dodamo dobro ožete kumare in jih temeljito prepražimo. Začinimo s soljo, kumino, dodamo tudi strt česen. Krompir odcedimo v skledo in ga stlačimo, dodamo žlico olja, prilijemo krompirjevo vodo in razmešamo z metlico, nazadnje pridamo pražene kumare. Premešamo in ko juha začne vreti, dodamo še tekoč podmet ter štedilnik ugasnemo. Juha naj še malo vre, lahko ji dodamo tudi žlico kisa. Preden juho postrežemo, okus izboljšamo še z drobnjakom ali peteršiljem. Kumare lahko zamenjamo tudi z bučkami (v tem primeru moramo dodati žlico ali žlico in pol kisa). Juho lahko pripravljamo tudi pozimi. Kumare ali bučke naribamo, naložimo v vrečko in zamrznemo. Dobro je, da jih označimo z etiketo, saj se zmrznjene bučke in kumare med seboj na pogled ne ločijo.
|
TESTENINE Z ZELENJAVO ½ kg testenin 3 žlice olja 1 čebula 30 dag zelenjave: paprika, bučka, korenček, grah, zelje 1 paradižnik 2 stroka česna 1 žlička sesekljanih zelišč (peteršilj, zelena, bazilika, drobnjak, koperc, šetraj ali timijan) sol, poper maslo, parmezan
|
Testenine damo kuhat v slan krop 20 minut pred obrokom, da jih takoj postrežemo. Prej pripravimo omako. Pripravimo in očistimo zelenjavo semenja. Na rezine narežemo čebulo in jo damo pražit na olje. Pridamo na rezance narezano papriko, naribano (narezano) korenje, lahko dodamo zelje, ki ga narežemo na rezance. Izbiramo zelenjavo, ki jo ali narežemo ali naribamo (pomembno zaradi izgleda omake). Najprej damo pražit zelenjavo, ki potrebuje več časa, da se zmehča. Nazadnje dodamo grah (lahko tudi cvetačo), ki ga ne pražimo. Nazadnje dodamo olupljen in narezan paradižnik (lahko tudi na kocke narezano bučko). Če ne želimo dodati paradižnika, dodamo samo kakšno žlico vode, juhe ali krompirjevke. Lahko dodamo na kocke narezano bučko. Posolimo, dodamo česen, rahlo popopramo in na zmernem ognju dušimo, pazimo, da ima zelenjava med dušenjem vodo. Potresemo s sesekljanim peteršiljem. Zelenjave ne mešamo preveč. Testenine odcedimo, pokapamo z olivnim oljem in nanje stresemo zelenjavo, premešamo z dvema do tremi obrati. Po okusu lahko potresemo s parmezanom (vsak zase).
|
ČOKOLADNO PECIVO 10 dag masla 4 dag čokolade 3 žlice sladkorja 1 vanili sladkor 3 jajca 3 zvrhane žlice moke ½ pecilnega praška 1 žlica čok. prahu 1 žlica ruma marmelada
|
Maslo narežemo na manjše rezine in potresemo z nastrgano čokolado. Pustimo, naj se medi, da kasneje lažje zmiksamo. Ločimo jajca in naredimo najprej sneg - beljakom prilijemo žlico ali manj ruma. V sneg zamešamo žlico in pol sladkorja. Zmiksamo maslo in čokolado, pridajamo rumenjake in preostanek sladkorja. Dodamo sneg in previdno dodajamo zmes iz moke, pecilnega praška, žlice čokoladnega prahu (lahko še sesekljane orehe ali lešnike s cimetom). Rahlo pomešamo in v testo izmenjaje vmešamo z nežnimi obrati. Testo razgrnemo na pekač za 2 prsta visoko. Pečemo pri 190 stopinjah 15 do 20 minut. Ko je pečen, lahko razrežemo vroče še na pekaču ali pa biskvit obrnemo iz pekača in ga tanko premažemo z marmelado in prelijemo s stopljeno čokolado, kar prepričuje sušenje.
|