136. oddaja
By Matjaž on Avg 13, 2008 | In Uncategorized | Pošlji odziv »
krapki v goveji juhi
zrezki v omaki
paprika riž
bučke v pivovem testu
sadni zavitek
KRAPKI V GOVEJI JUHI |
Mleko solimo in dodamo maslo ter segrevamo. Ko zavre, mešamo in dodamo moko. Kepo testa mešamo vsaj 10 min., da se dobro skuha. Nato odmaknemo s štedilnika in postopoma dodajamo jajca ter ves čas mešamo (lahko damo tudi v multipraktik). Dobimo gosto testo, ki se rahlo potegne. Damo ga v dresirno vrečko (ni treba da je podložena, lahko je platnena), na koncu naj bo vzorček (okrogel, narezljan ...) Na namaščen pekač brizgamo srednje velike zvezdice (enako velike in dovolj narazen!). Pečemo 15 minut pri 190-200 °C. Vsak naj si s krapki postreže sam. Nekaj dni počakajo v hladilniku, sicer pa v skrinji. |
ZREZKI V OMAKI |
Zrezke (kare, zarebernice, pljučne pečenke, piščančjih, govejih, puranjih ...) narežemo, solimo, popramo in pustimo nekaj časa. Nato jih rumeno opečemo na segretem olju ter poberemo na krožnik. Na isti maščobi prepražimo čebulo, da rahlo zarumeni, dodamo sesekljane kumare, kapre, česen in potresemo z moko. Premešamo in zalijemo s tekočino. Ko zavre, pomešamo, zmanjšamo temperaturo in dodamo zrezke. Ti se v omaki kuhajo in pokrito mehčajo (čas je odvisen od vrste mesa). Če meso potrebuje dlje časa za mehčanje (govedina, divjačina), pa na olju popečemo razsoljene zrezke, zalijemo s tekočino (juho, krompirjevo vodo ali vodo) in pokrito mehčamo naprej. Med tem v posebni kozici pripravimo omako. Premešamo jo s paličnim mešalnikom (ali pretlačimo skozi cedilo) in jo dodamo zrezkom. Pustimo, da prevre - 5 minut. Dodamo še smetano, ki smo ji primešali gorčico in vodo (ki poskrbi, da omili okus, če smo preveč solili). Po sredini potresemo še s peteršiljem. |
PAPRIKA RIŽ |
Pogrejemo olje in dodamo riž, ki ga pražimo, da postekleni. Nato pridamo drobno sesekljano papriko (rdečo, zeleno ali rumeno) in čebulo. Mešamo minuto ali dve, da paprika zadiši. Zalijemo z vročo vodo in solimo. Dodamo lahko tudi peteršilj ali vejico zelene. Riž naj mirno vre, po 25 minutah bo kuhan. Riža med kuhanjem ne mešamo. |
BUČKE V PIVOVEM TESTU |
Iz sestavin zamešamo gosto testo, ki lahko čaka. |
SADNI ZAVITEK |
Pripravimo biskvit: naredimo trd sneg, med mešanjem dodamo sladkor, nazadnje pa še rumenjake. Med moko lahko dodamo limonino lupino in pecilni prašek. Ročno zamešamo in damo v 200 °C segreto pečico in pečemo 10 minut (ne dlje, da biskvit ne poka). Biskvit takoj ločimo od pekača, ga obrnemo (če smo pekli v ventilacijski pečici, ga rahlo ovijemo v suh serviet, drugače pa ni potrebno) in pokrijemo z pomitim pekačem. |
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« 137. oddaja | 135. oddaje » |