139. oddaja
By Matjaž on Sep 3, 2008 | In Uncategorized | Pošlji odziv »
mesni golaž z zelenjavo
kruhov cmok v prtiču, solata
piškotna sladica
MESNI GOLAŽ Z ZELENJAVO |
Vzamemo lahko tudi različne vrste mesa, pri govejem se bo dlje časa kuhalo. Narežemo čebulo in jo damo pražit na olje. Ko postane zlato rumena, pridamo narezano meso. Med tem večkrat pomešamo, hkrati režemo očiščeno zelenjavo (lahko je še cvet cvetače, peteršiljeva korenina, pri svinjskem mesu bi se pridala paprika, ki jo damo pražit na čebulo). Fižol damo kuhat v vrelo vodo, korenček pa posebej. Zelenjava prevre, ko se meso zmehča. Ga posolim, dodam strt česen in prilijem na pol kuhano zelenjavo in nato naj se skupaj skuha (10 - 15 minut). Nato pridam mezgo s smetano in moko. Vre še 2 - 3 minute, nato ploščo izključim. S podmetom je bolj zdravo, kot če bi moko posebej pražili. Zraven ponudimo kos kruha, hitro pripravljen krompir, testenine ali kruhov cmok. |
KRUHOV CMOK V PRTIČU |
Boljši je več dni star kruh. Narežemo ga na kocke in pridamo čebulo. Namesto čebule lahko damo žličko narezanega drobnjaka, sicer pa je praktično, da damo čebulo za to jed pražit pri golažu. Dodamo še peteršilj, muškatov orešček, jajca in toplo mleko z raztopljeno maščobo. Razmešamo. Stoji naj vsaj 10 minut, lahko pa tudi naredimo zvečer (v tem primeru pokrijem s pokrovko). Dobre pol ure pred kosilom pristavim vodo in solim. Prtič navlažimo, potresemo z drobtinami in nanesemo v obliki klobase. S prtičem zaokrožimo in ohlapno ovijemo. Na koncih povežemo z vrvico in damo čim prej v vrelo vodo. Kuha naj se 25 - 30 minut. V tem času se bo dokončal tudi golaž. |
PIŠKOTNA SLADICA |
Sadje skuhamo v pičlem litru vode in ga sladkamo. Vzamemo lahko različno sadje (tudi kakšna malina, jagoda, borovnica ... iz skrinje). Ga damo na cedilo in pustimo, naj se ohladi. V posodo damo plast piškotov (lahko jih navlažimo), naložimo sadje, nato še eno plast piškotov (lahko izberemo drugo vrsto), še eno vrsto sadje in takoj prelijemo s sveže kuhanim pudingom (da naredi lepo skorjo). Zakuhamo ga v vrelo kompotovo vodo!Izberemo sadni puding, če ga nimamo, dajmo vanilijevega in mu dodamo sadni liker. Postavimo v hladilnik, da se ohladi. Šele pred serviranjem dekoriramo s smetano ali pa z raztopljeno čokolado. |
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« 140. oddaja | 138. oddaja » |