138. oddaja
By Matjaž on Avg 27, 2008 | In Uncategorized | Pošlji odziv »
paradižnikova juha s krompirjevimi žličniki
ajdova kaša z gobami
fižolova prikuha, solata (zeljna ali zelena)
sadne rezine s smetano
PARADIŽNIKOVA JUHA S KROMPIRJEVIMI ŽLIČNIKI |
Uporabimo močno zrele paradižnike, ki niso uporabni za zelenjavo. Operemo jih in obrežemo. Damo jih kuhat v kozico (brez vsake tekočine) in ko začnejo vreti, dodamo dišavnice in začimbe. Občasno premešamo. Ko bo mehak, ga prepasiramo (skozi pasirko ali primerno cedilo) in olupke ter koščice zavržemo. Lahko pa paradižnik predhodno olupimo (kratko potopimo v vrelo vodo) in zmešamo s paličnim mešalnikom. Zabelimo in dodamo papriko. Posebej skuhamo krompir (vodo lahko dodamo juhi), ga stlačimo in zabelimo, zamešamo jajci in pustimo nekaj časa. Ko je juha prišla do vrenja, zamešamo drobnjak in moko ter takoj zakuhamo žličnike. Mirno naj pokrito vre tri minute. Dobimo mehke in rahle žličke, podajo se tudi k drugim kremnim juha. |
AJDOVA KAŠA Z GOBAMI |
Gobe narežemo in poparimo ter jih damo odcedit. Damo jih na praženo čebulo ter jih temeljito pražimo. Dodamo česen, sol in poper. Nato še oprano ajdovo kašo, premešamo in zalijemo z vrelo vodo. Po potrebi solimo. Pokrijemo, mirno in počasi naj vre pol ure (vmes nič ne mešamo). Podobno naredimo z rižem, le da ga nič ne operemo, lahko pa pri kuhanju dodamo peteršilj. |
FIŽOLOVA PRIKUHA |
Fižol očistimo in narežemo na 2 cm velike koščke ter damo na praženo čebulo s papriko. Dobro premešamo, da spremeni barvo. Nato damo sesekljan česen in na kocke narezan paradižnik (boljši je olupljen). Prilijemo še malo tekočino in pustimo kuhljati (se bolj kuha kot duši). Dopolnimo lahko z žlico kisle smetane, ki smo ji dali žlico moke. Izključimo in potresemo s peteršiljem. |
SADNE REZINE S SMETANO |
Najprej spečemo biskvit iz štirih jajc: beljakom dodamo rum in zmešamo sneg, pridajamo sladkor, nato posamič rumenjake, na koncu še ročno zamešamo moko z limonino lupino in pecilnim praškom. Damo v 190 - 200 °C vročo pečico za 15 - 18 minut (odstopi od sten). Čimprej ga damo iz pečice in po 3-5 minutah ga obrnemo na desko, da se ohlaja. Še boljše je, da je pečen kakšen dan prej. Ohlajenega navlažimo s sadnim sokom. Po površini nanesemo stepeno sladko smetano (s trdilcem), narežemo na porcije in dekoriramo s sadjem (jagode, maline ...) ali čokoladnimi drobtinami. Počaka v hladilniku. |
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« 139. oddaja | 137. oddaja » |