NADEVANA PAPRIKA 1 - 2 papriki na osebo Z MESOM 1 kg mešanega mletega mesa 2 žlici olja 1 čebula 3 žlice riža 1 dl vode 4 stroke česna sol, poper, peteršilj 1-2 jajci Omaka: 2 žlici slakorja 6 dl vode 3-4 žlice paradižnikove mezge 1 žlica moke 2 žlici kisle smetane sol šopek: peteršilj, bazilika, zelena
|
Paprikam izkrožimo klobučke in očistimo semenje. Na olju popražimo čebulo, dodamo riž, zalijemo ga z vodo (da je napol kuhan). Ko se je zgostil (popil vso vodo), ga dodamo mesu. Dodamo še strt česen, sol, poper in jajci ter z rokami gnetemo. Lahko malo počaka. Nadevamo ne do vrha, ne sme pa biti vmes zračnih žepov. Postavimo jih eno poleg druge (pokonci). Posebej karameliziramo sladkor, zalijemo s pol litra vode, naj povre, to zlijemo po paprikah, pokrijem in damo kuhati. Ko je paprika kuhana (cca. pol ure), šele dodamo omako. Paradižnikovi mezgi damo do ene žlice moke in malo kisle smetane in zlijemo preko paprik - posodo potresemo za ročaj. Med papriko naj se kuha še šopek iz peteršilja, bazilike in zelene (listi, ne korenine!). Kuha se še 10 minut. V skrinjo damo paprike z zelo malo omake - svežo omako pripravimo, ko jih vzamemo iz skrinje. Če je nadeva preveč, lahko naredimo mesne kroglice, ki se skuhajo v omaki.
|
Z AJDOVO KAŠO ¼ l ajdove kaše 4 dl vroče vode sol, česen, poper peteršilj 20 dag gob 2 žlici olja 1 čebula 2 kuhana korenčka 1 jajci nariban sir
|
Namesto kaše damo lahko riž, ješprenj, Gobe očistimo, na manjše listke narežemo in damo pražit na čebulo. Začinimo jih s česnom in poprom ter dodamo ajdovo kašo. Zalijemo z vročo vodo. Pustimo, naj mirno kuhlja. Lahko je še malo trda. Dodamo še korenčke, zamešamo jajci in naribamo sir. S tem nadevamo. Ne prepolno, da se kaša lahko še zmehča, nabrekne v papriki. Kuhajo se približno 20 minut. Smetano lahko damo tik pred koncem kuhanja v omako, da malo prevre. Zraven lahko ponudimo kruh, krompir ali belo poletno.
|
BELA POLENTA 1 l vrele slane vode, 2 žlici olja, ½ l pšeničnega zdroba, zabela
|
V vrelo vodo, ki smo ji dodali olje, zakuamo zdrob. Kuha se 10 - 15 minut. Pustimo pokrito na topli plošči do serviranja. Zabelimo z maslom, drobtinami ali ocvirki.
|
JABOLČNE REZINE 3 jajca 30 dag sladkorja ½ kg naribanih jabolk 8 dag narezanih orehov (če so) 1 vanilijev sladkor 45 dag moke 1 pecilni prašek, cimet 10 dag rozin limonina lupina, rum Čokoladni preliv: 8 - 10 dag čokolade, 3 dag masla, 2 žl. olja
|
Jajca in sladkor skupaj zmiskamo. Dodamo jabolka, orehe (lahko lešnike) in rozine. Pridamo moko s cimetom in pecilnim praškom ter limonino lupino. S kuhalnico zmešamo. Dobimo gosto testo. Vlijemo v pomokan in namazan pekač z višjimi stranicami. Damo na 180 °C za pol ure. Ko bo pečeno, bo odstopilo od stranic. Sredino preverimo z zobotrebcem. Vmes nad soparo stopimo čokolado z margarino in oljem. Polijem, ko je sladica pečena. Pekač obračam, da se čokolada lepo prelije. Režemo na rezine ali kocke ...
To je sladica, ki traja (odvisno ...).
|